Újabb turista esett kísértésbe a gyönyörű tengerparton, a rendőrök állították meg

Rengetegszer hallani arról, hogy Szardíniáról nem szabad homokot és kavicsokat elvinni, mégis mindig akad, aki megpróbálja.

Legutóbb egy francia férfi gyűjtött nem kevesebb, mint 41 kilogramm kavicsot a Lampianu-strandon, amelyet az autója csomagtartójában próbált hazacsempészni. Akkor fogták el, amikor egy Porto Torresből Nizzába tartó kompra akart felszállni.

Lampianu

Szardínia csodaszép fehér homokos strandjai nem véletlenül világhírűek, de a tengerpartról vagy a tengerből származó homok, kavics, kő vagy kagyló birtoklása vagy eladása háromezer euróig terjedő pénzbírsággal büntetendő, de akár börtönbüntetésre is számíthat, akit elítélnek lopás vádjával, közérdekű vagyontárgyat eltulajdonításának körülményével súlyosbítva.

2019-ben szintén francia turisták akadtak fenn a rendőrség hálóján, akkor egy házaspárt szintén negyven kilónyi homokot gyűjtött össze tizennégy műanyag palackban.

Bár nem tűnhet olyan nagy horderejű problémának, de a homok és kavics elhordása súlyos ökológiai következményekkel járhat. Bár kicsi a szardíniai homokra pályázó turisták aránya, ha az odalátogatók öt százaléka fejenként húsz kiló homokot vinne el, néhány év alatt jelentőset fogynának a strandok.

A becslések szerint 2021-ben augusztus közepéig így is legalább hat tonna homokot vittek el a sziget strandjairól.

Szardínia, az egyik legvadabb olasz sziget igazán ősszel élvezetes, ha pedig ráhangolódnál a szárd életérzésre, öt hozzávalóból elkészítheted ezt az ellenállhatatlan klasszikus szardíniai spagettit.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

kavics | tengerpart | homok | szardínia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom