Mégsem lesz semmi a sivatagi gigapoliszból? Szaúd-Arábia alaposan megnyirbálta a Line-t

Szaúd-Arábia 98,6 százalékkal csökkentette a Line nevű sivatagi város terveit.

Az eredeti tervek szerint a 2030-ra elkészülő település százhetven kilométer hosszan nyúlt volna el, hogy másfél millió embernek adjon otthont. Április 5-én azonban egy  tisztviselő azt mondta a Bloombergnek, hogy a város mindösze 2,4 kilométer hosszú lenne, kapacitását pedig kevesebb mint háromszázezer lakosra csökkentenék.

A tervek visszavágására az informátor szerint azért volt szükség, mert az állami befektetési alap még nem hagyta jóvá a Neom 2024-es költségvetését. Úgy tűnik, hogy a több milliárd dolláros építkezés pénzügyi valósága aggodalmakat kelt a szaúdi kormány legmagasabb szintjein.

A fejlesztési projekt korábban komoly emberi jogi aggodalmakat váltott ki, miután a helyi törzsek tagjait erőszakkal lakoltatták ki a helyszínről, aki pedig ellenállt, arra halálbüntetést szabtak ki. ENSZ-szakértők arra kértek minden, a projektben érintett vállalatot és külföldi befektetőt, hogy ne vegyen részt emberi jogi visszaélésekben, és ne járuljon hozzá ezekhez.

A tervezett város ugyanakkor nemcsak emberi jogi, hanem környezetvédelmi kérdéseket is felvet. A Trends in Evolution & Ecology nevű folyóirat a beruházását 2024 biodiverzitásra legnagyobb veszélyt jelentő tizenöt fenyegetése között tartja számon, mert mérete és tükrös homlokzata megszámlálhatatlan vonuló madár halálát okozhatja.

Szaúd-Arábia persze nem áll meg a Line-nál, a Neom projekt keretében épül még többek között ultrafuturisztikus sivatagi felhőkarcoló és sci-fi-be illő üveghíd-hotel is.

(Forrás: The Cradle, Dezeen, képek: Neom/Facebook, Neom.com)

város | The Line | sivatag | szaud-arábia | NEOM

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram