Szaúd-Arábia gigantikus hitelt kér, hogy folytatni tudja a vitatott kiváltó projektet

A Közel-Keleti ország tízmilliárd riyal, vagyis 2,7 milliárd dollár (körülbelül 909 milliárd forint) értékű hitelt szeretne felvenni, hogy folytassa a megkezdett fejlesztéseket.

Az ország északnyugati részére tervezett Neom 10 200 négyzetmérföldes területet foglal majd el, és tíz projektből áll, köztük a 170 kilométer hosszú The Line-ból, de emellett épül egy Oxagon nevű kikötőváros, egy Trojena nevű síparadicsom és egy szigetszerű luxusüdülőhely Sindalah néven.

A hitelről szóló híreket "az ügyet jól ismerő személyek" névtelenül röppentették fel, hozzátéve, hogy a kölcsönt nagyrészt helyi hitelezők biztosítják majd.

Több bank is tárgyal a Neommal a feltételekről, és ha megállapodás születik, a hitelfelvétel a következő néhány hónapban lezárulhat.

Emellett  további hárommilliárd riyalos (800 millió dolláros) kölcsönt is kérnek a helyi bankoktól a Shushah-sziget fejlesztésére, mely a Sindalah része lesz, és a hírek szerint a világ legnagyobb korallkertjét is magában foglalja.

A Mohammed bin Szalmán koronaherceg nevével fémjelzett projektet egyébként nagyrészt az ország állami befektetési alapja finanszírozza, amely a kormány nevében fektet be pénzeszközöket. Korábban már helyi befektetők több mint 21 milliárd riyalt ruháztak be, hogy 95 000 embernek ideiglenes lakások és létesítmények készüljenek, a Riyad Bank pedig hárommilliárd riyal értékű hitelt nyújtott a Sindalah-ra, amelyet az olasz Luca Dini építészstúdió tervez.

Korábban már bizonyító felvételek is napvilágot láttak arról, hogy elindult a Line építése, ami többek között a korábban a helyszínen élő törzs tagjaival szembeni erőszakos fellépés miatt váltott ki vitákat.

(Forrás: Dezeen, képek: Unsplash, Neom/Facebook)

szaud-arábia | hitel | The Line | NEOM

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom