Teltházzal indult és álló tapsviharral végződött a magyar társulat balett-thrillere

Darren Aronofsky filmjéből azok is megismerhették a Fekete hattyú történetét, akiknek azelőtt a Csajkovszkij-művel még nem találkoztak. A nagy hatású balett-thrillert a Szegedi Kortárs Balett is műsorra tűzte, a siker pedig nem maradt el: teltház és tapsvihar kísérte az előadást.

Nem sokkal a magyar bemutató után máris kéthetes belgiumi premiersorozatra indul a társulat a Juronics Tamás rendezte darabbal, hogy hazatérve a Budapest Táncfesztiválon lépjen fel.

A Szegedi Kortárs Balettet idén harminc éve igazgató Echéry-Pataki András a kezdetektől fogva fontosnak tartja a széles szakmai térben való megjelenést, hogy a hazai mellett európai és akár tengerentúli mércével is meg tudják mérni magukat. Ennek is köszönhető, hogy a társulatban sok külfödi alkotó mutatkozik be.

A társulat nem először jár Belgiumban, korábban a Carmina buranát mutatták be Brüsszelben, és ezután született meg az együttműködés a Ballets nevű belga ügynökséggel és annak tulajdonosával, Didier Durieux-vel. Idén harminchat külföldi fellépésük lesz, és jövőre is vannak már terveik.

Az ősz folyamán Lengyelországot követően egy kéthetes párizsi fellépéssorozat következik, majd visszatérnek Finnországba, ahol már korábban is jártak, és onnan egyenesen újra három produkcióval Belgiumban vendégszerepelnek. 2025-ben egy másik ügynökséggel megismétlik a 2022-es baltikumi turnét, miközben tárgyalásokat folytatnak Japánnal és számos más hellyel.

Az igazgató szerint a társulat sikere a markáns előadói stílusban rejlik, mely könnyedén megtalálja a maga közönségét.

A külföldön is nagy nézőszám mellett játszott előadások azt jelzik vissza számukra, hogy a művészeti stílust és az üzenetet, amit darabjaik hordoznak, nemcsak a hazai közönség értékeli.

„A Carmina burana a legtöbbet játszott előadás, 23 éve világszerte töretlen siker övezi. A mostani nemzetközi turnénkba is szervesen beépül, ahogy az életünkbe is: levehetetlen a repertoárunkról és sokáig zászlós hajója lesz még az együttesnek, de más produkciókkal is készülünk" tette hozzá az igazgató.

Most a Fekete hattyú is fókuszban van, de gyerekdarabokkal is fognak kísérletezni, decemberben az említett két mű mellet a Diótörőt újragondolva, modernizálva, felfrissítve viszik Brüsszelbe. 2025 novemberében pedig élőzenés, nagyzenekaros bemutatót terveznek, elsősorban Belgiumba.

Előfordul, hogy a balett nem marad a négy fal között, amint azt ez a zseniális videó és ez a performansz is bizonyítja.

(Forrás: Szegedi Kortárs Balett, fotók: Tarnavölgyi Zoltán)

Fekete hattyú | Budapest Táncfesztivál | előadás | balett | tánc

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom