Piknikkel, borokkal, és sárkányokkal jön a balatoni nyár egyik leghangulatosabb fesztiválja

Már-már tradíció, hogy június első szombatján a Balaton-felvidék csodás szőlőhegye megtelik élettel és egy napra a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep. A Szent György-hegy Hajnalig a nyár egyik leghangulatosabb fesztiválja, amikor olyan kis pincék is kinyitnak, ahova máskor nem lehet ellátogatni. Ez a nap a találkozásoké, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és sárkányoké!

A sárkányok ugyanis a legenda szerint hagyományosan otthon érzik magukat a Szent György-hegyen, 2024 pedig a kínai asztrológia szerint a sárkány éve: így a szervezők idén tábortüzekkel, sárkányos tematikával, sárkánytúrákkal és természetesen vulkanikus, tüzes borokkal fűszerezik a hétvégét. Az eseményre limitált számú jegy kapható.

„Újdonság, hogy hat év után új pohara lesz a fesztiválnak: ezentúl minden évben egy új grafika kerül majd a borospoharakra, így a visszajáró vendégek évről évre összegyűjthetik a limitált darabokat. Idén a hegy gyomrából nézelődő sárkány lesz a társunk a borozásban!” – meséli Budavári Dóra, a Szent György-hegy Hajnalig szervezője, ötletgazdája.

 A látogatók idén is „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem húsz pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek régi-új helyszínek is.

Nappali helyszínek, 12:00-22:00:

Boksay Pince, Borbolt a völgyben, Napvirág Pince, Nyári Pince, Pap Wines, Szászi Birtok, Zöldülő Terasz, Kutyakaparó (Puttkamer Bence és Mossop Peti kertje), La Llama Lounge

Hajnalig helyszínek, 14:00-01:00:

2HA, Gilvesy B-üzem, Hóbor Pince, Horváth Pince, Killer Pince, Molnár Pince, Napsárkán Pince, Pál Pince, Pláne Badacsony borterasz+Földi Bálint

Kiegészítő helyszínek:

Hegymagasi Marhaságok, Zsili Lab, El Valle Grande Ranch - Állatsimogató, kemping, szabadidős tér

„Szerintünk ez egy egész hétvégés program, érdemes úgy tervezni, hogy jusson idő minden szempontból megérkezni, lelassulni: pénteken, a „nulladik napon” is lesznek már nyitva pincék, vasárnap ébredve pedig még egy brunch is belefér. Szombaton már délben nyit a fesztivál, így lesz idő napsütésben végigjárni a helyeket, vagy részt venni egy sárkánytúrán, vulkanikus borokat kóstolni, piknikezni, belehallgatni a koncertekbe” – mondja Budavári Dóra.

Idén is csaknem húsz helyszínből válogathatunk, hiszen a Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, méghozzá sétatávolságra. Az ottani borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és bio tételeket is találunk a kínálatban, és nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat.

A borászok nagy része ott nőtt fel, sok helyen már nem is az első generáció dolgozik – hagyomány és modern technológiák járnak kéz a kézben, megőrizve és megmutatva a termőhely értékeit.

A hegy lábánál helyi borokkal vár a Hóbor Pince – ott apa és fia borászkodik együtt, kényelmes vendégterasszal várnak, és olyan hangulattal, amit főleg este nehéz otthagyni! A Zöldülő Terasz domboldala családi lazításra és társasozásra hív, a házigazda házaspárnál igazán otthon érezhetjük magunkat. Kicsi sétára a hegymagasi bejárattól egy új helyszín fedezhető fel: a La Llama Lounge spanyol-ausztrál tulajdonosai natúrborokkal töltötték meg a kis hangulatos bárt. A mesébe illő nevű Mókus körúton (a Google Maps-en is így hívják!) tovább sétálva eljutunk a Szászi Birtok ikonikus kertjébe, ahol a diófa alatt kötelező egy pohár Kabócás és messzibe bámulás.

A déli oldal felőli bejáraton indulva a Sárkányvölgy mellett vezet az utunk: a poharakat ott a Pál Pince melletti pohárponton vehetjük át. Werner József Pál és felesége egy nyaralás alatt szerettek bele a hegybe, 2016-ban újratelepítették a szőlőket, tavaly pedig megnyitották családias éttermüket. Pár lépésre onnan egy zsákutcában vár a szervező, Budavári Dóra tágas kertje, a Borbolt a völgyben, ahol a pult mögött a család és a barátok állnak, máshol nem kóstolható borokkal, natúr tételekkel és vendégborászokkal készülnek, lehet piknikezni a Kinga kamrája csemegéivel a fűben, egész nap szólnak a bakelitek, a gyerekek pedig sárkány tematikájú rajzversenyen is részt vehetnek. Idén is betérhetünk a Pap Wines multikulti vegetáriánus bárjának hangulatos kertjébe, ahol egy jó bor és pár finom házi falat mellett megáll az idő. A 2HA Szőlőbirtok olíva fás szőlőligetéből pár éve került ki az első magyar alapanyagból sajtolt olívaolaj. A birtok olyan, mintha Toszkánában járnánk, csak épp még balatoni panorámánk is van, poharunkban Sangiovese szőlőből készült Tabunello. Újra kinyit Puttkamer Bence és Mossop Péter, a két jóbarát kertje Kutyakaparó néven, náluk a jó zenék és a baráti találkozásoké a főszerep.

A Killer Pincét a különleges hangulatú, sárga épületéről ismerjük meg, az előtte lévő tisztáson jó elheveredni. A fenti úton sétálva belebotlunk a Molnár Családi birtok helyszínébe, ahol ilyenkor minden családtag beáll dolgozni: ők tényleg csak ilyenkor nyitnak ki! Pár lépésre onnan vár a Nyári Pince a kihagyhatatlan panorámás borozó lugassal, a borokat Nyári Ödön és lánya, Emese készíti. Szokás szerint Földi Bálint présházába költözik be a badacsonyi Pláne Badacsony borterasz, ahol a tábortűz és a koncert minden évben nagy élmény – csakúgy, mint a borok és a raclette. A Napvirág Pince kertjéből közelről megcsodálhatjuk a kápolnát, a tulajdonos, Nagy Attila szerint paradicsomi, marasztaló hely ez, ahol kiváltságos állapot borászkodni. A kápolna alatti Boksay Pince panorámás terasza önmagában is elbűvölő – nem beszélve a képről, ami innen elénk tárul! A Napsárkán Pincében is a borász a házigazda: Szabó Tünde fogad mindenkit és az utánozhatatlan hangulatú teraszon boldogan mesél természetközeli borkészítési filozófiájáról. A hegy déli oldalán, az úttól pár lépésre vár a Horváth Pince és a Láva borterasz: itt a borok mellett az ejtőzésé és a játékoké a főszerep. Lehet hintázni, ping-pingozni, tekézni, majd mindezt levezetni egy pörkölttel.

A Gilvesy Birtok idén is a nemesgulácsi Gilvesy B-üzemben várja a vendégeket: a vasútállomásnál található épület egyfajta fogadó helyszín is, érdemes akár ide érkezni, a parkolóban letenni az autókat, a hegy 20 perc séta innen. Este after party-val várnak.

Parkolni idén is lehet Hegymagason, a Hegymagasi Marhaságok parkolójában, de érdemes időben érkezni, mert szombaton ott van a helyi piac – hamburgereket pedig később is talál ott, aki a hegyről is éhesen jön le! Lesz egy kifejezetten képzőművészet-orientált helyszín: Babos Zsili és a Zsili Lab a hegy eltűnőben lévő, régi világának szeretne emléket állítani szoborkiállítással, vetítéssel, installációval. A hegy aljában pedig lesz lehetőség napközbeni állatsimogatásra is.

A borok és a panoráma még nem minden: a Nappali és a Hajnalig helyszíneken lesznek finom falatok, koncertek, sok élőzene és DJ-szett is – a pontos programról hamarosan érkeznek a részletek.

„Találkozzunk! Napsütéstől teliholdig járd be a hegyet, tölts itt egy csodás napot, kóstolj, hallgass bele a koncertekbe, üldögélj, piknikezz, feledkezz bele a Balaton látványába, csússz bele a teliholdas, csillagos éjszakába” – üzenik a szervezők és a vendéglátók.

A Szent György-hegy Matiné dátumát pedig érdemes már most beírni a naptárba: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel szeptember 7-én 12:00-20:00 között idén is megvalósul a csendesebb, ősz eleji ismétlés.

(Fotók: Chripkó Lili, Kovács Fanni, Heim Alexandra, Orbán Péter, Horpáczi Dávid)

program | gasztronómia | bor | séta | balaton

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram