Már egy teát sem egyszerű megfőzni, szükségállapotot hirdettek a közkedvelt európai úti célon

Szicíliában egész télen alig esett csapadék, ezért ijesztően megfogyatkoztak a vízkészletek.

Olyannyira, hogy szükségállapotot kellett hirdetni. Több tucatnyi településen mezőgazdasági és lakossági vízkorlátozást vezettek be, és csak minden második nap nyitják meg a csapokat.

"Még egy tea elkészítése vagy egy tészta megfőzése is fárasztó munkává vált mondta Maria Maneri, aki Agrigentóban dolgozik pincérként. Ennek a munkakörnek a részeként gyakran nehéz, vizes palackokkal teli táskát kell cipelnie. Egy másik helyi lakos szerint, aki általában a legközelebbi városi kútnál tölti meg a tartályait és palackjait, Agrigentóban a víz aranyat ér.

Az Európai Unió mezőgazdaságierrőforás-figyelő szolgálata, a MARS, már decemberben riadót fújt a Földközi-tenger térségében tapasztalható aszály miatt.

De a vízhiány nem újdonság a szicíliaiaknak, sokan próbálják gyűjteni az esővizet, de olyan hosszú aszály idején, mint amilyen az utóbbi években jellemző, ez sem növeli jelentősen a készleteket.

Sokan megtöltik a fürdőkádjukat, amikor épp van víz, és azután ezzel mosnak, főznek akkor, amikor elzárják a csapokat.

Dél-Olaszország mellett gyakorlatilag egész Dél-Európában és Észak-Afrikában is attól tartanak, hogy a tavaszi felmelegedés súlyosbítja a mezőgazdaság, az ökoszisztémák és az ivóvízellátás problémáit. A szicíliaiak arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani a következő években. "A jövőben a telek valószínűleg még csapadékszegényebbek lehetnek. Minden évben érezzük az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait mondta Peppe Riccobene, szintén agrigentói lakos.

A felmelegedés miatt kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere, és alaposan felmegy egy népszerű élelmiszer ára is.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)

vízkorlátozás | víz | időjárás | szárazság | szicília | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom