Már egy teát sem egyszerű megfőzni, szükségállapotot hirdettek a közkedvelt európai úti célon

Szicíliában egész télen alig esett csapadék, ezért ijesztően megfogyatkoztak a vízkészletek.

Olyannyira, hogy szükségállapotot kellett hirdetni. Több tucatnyi településen mezőgazdasági és lakossági vízkorlátozást vezettek be, és csak minden második nap nyitják meg a csapokat.

"Még egy tea elkészítése vagy egy tészta megfőzése is fárasztó munkává vált mondta Maria Maneri, aki Agrigentóban dolgozik pincérként. Ennek a munkakörnek a részeként gyakran nehéz, vizes palackokkal teli táskát kell cipelnie. Egy másik helyi lakos szerint, aki általában a legközelebbi városi kútnál tölti meg a tartályait és palackjait, Agrigentóban a víz aranyat ér.

Az Európai Unió mezőgazdaságierrőforás-figyelő szolgálata, a MARS, már decemberben riadót fújt a Földközi-tenger térségében tapasztalható aszály miatt.

De a vízhiány nem újdonság a szicíliaiaknak, sokan próbálják gyűjteni az esővizet, de olyan hosszú aszály idején, mint amilyen az utóbbi években jellemző, ez sem növeli jelentősen a készleteket.

Sokan megtöltik a fürdőkádjukat, amikor épp van víz, és azután ezzel mosnak, főznek akkor, amikor elzárják a csapokat.

Dél-Olaszország mellett gyakorlatilag egész Dél-Európában és Észak-Afrikában is attól tartanak, hogy a tavaszi felmelegedés súlyosbítja a mezőgazdaság, az ökoszisztémák és az ivóvízellátás problémáit. A szicíliaiak arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani a következő években. "A jövőben a telek valószínűleg még csapadékszegényebbek lehetnek. Minden évben érezzük az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait mondta Peppe Riccobene, szintén agrigentói lakos.

A felmelegedés miatt kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere, és alaposan felmegy egy népszerű élelmiszer ára is.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)

aszály | szárazság | vízkorlátozás | szicília | víz

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom