Kiálló szikla tetején egyensúlyoz ez a betonból készült kínai kávézó és vendégház

A pekingi Trace Architecture stúdió betonból tervezett kávézót és vendégházat, amely sziklákhoz hasonlóan egyensúlyoz a kínai Vejhaj városának közelében található Csiming-szigeten, egy szikla szélén.

A tájba ágyazott Cliff Cafe a tenger fölé nyúlik, tetején betonterasz és kilátó kapott helyet, mellette pedig egy magas és keskeny épület áll egyetlen vendéglakással. Az általában egymás mellé kerülő szobákat ott egymás fölött helyezték el.

"A kávézó vízszintes síkja a horizont felé mutat, míg a toronyház függőlegesen, az ég felé. A vízszintesekkel és függőlegesekkel, az emelkedéssel és ereszkedéssel, a beilleszkedéssel és a túlnyúlással az épület az építészet alapvető gesztusain keresztül kapcsolódik a földhöz és az éghez, visszavezetve az embert a természethez" - közölte a Trace Architecture.

Ahol a kávézóra árnyékot vet a szikla, ott egy kis kiállítóteret alakítottak ki, és ott találjuk a mosdókat is. Az északi oldalán viszont a kávézótér a tengerre nyílik, az étkező-, bár- és ülőszekciót vastag betonfalak választják el egymástól.

Miután az ember kipillant a nehéz betonfalak közül, olyan érzése van, mintha a tenger felett lebegne.

A keleti oldalon folyosó vezet egy kisebb kilátótérbe, amely mögött egy meditációs terem található. Oda egyetlen háromszög alakú tetőablakon áramlik be a fény.

A sötétebb, tömörebb tereket úgy alkották meg, hogy fokozzák a nyitottság érzését a tengerre néző, világosabb részeken. A pazar kilátást nyújtó teraszra félhomályos alagút vezet.

A toronyházban a nappali és a fürdőszoba az alsó szinten, a hálószoba pedig felette kapott helyet. Az egyes szinteken egy-egy kiugró, dobozszerű ablak keretezi egyedi módon a környező tájra nyíló kilátást.

A sziklára épült házak gyakran nyújtanak különleges élményt, mint ez a középkori sziklabástyához épült szálló az Amalfi-parton, vagy ezek a csodaszép építmények a norvég fjordok felett.

(Forrás: Dezeen, képek: Xiangzhou Sun/Dezeen)

kína | kilátás | sziget | tenger | Csiming

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom