Három nyári étel, amit a szilva aranyoz be

A szezonális gyümölcsök közül az édes, bár kissé fanyar, lédús szilva hihetetlenül változatos módon felhasználható. Ahelyett, hogy csak önmagában fogyasztanánk, vagy lekvárt főznénk belőle, adjuk hozzá kedvenc hétvégi ételeinkhez! Készítsünk belőle jéghideg levest, koronázzuk meg vele grillételünket és süssük bele a nyár legjobb süteményébe!

Szilvaleves
Hozzávalók:
  • 1 kilogramm szilva
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1/2 liter víz
  • 1/2 liter tej
  • cukor ízlés szerinti mennyiségben
  • fahéj
Elkészítése:

Első lépés: A gyümölcsöt alaposan megmossuk és kimagozzuk, majd felkockázzuk.

Második lépés: A szilvát beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, rászórunk nagyjából egy teáskanálnyi fahéjat, majd felöntjük vízzel.

Harmadik lépés: A levest addig főzzük, amíg a kockára vágott szilva meg nem puhul. Ezt követően botmixerrel homogén állagúra pürésítjük.

Negyedik lépés: A tejet és a pudingport összekeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Miután kissé besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Hidegen fogyasztjuk.

Grillezett sertésszelet szilvás chutney-val és rukkolával
Hozzávalók:
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 szilva vékonyra szeletelve
  • 1/2 vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • só, bors
  • 1 teáskanál mustár
  • egy zacskó rukkola
  • friss kakukkfűlevél a díszítéshez
Elkészítése:

Első lépés: A húst egy tálba tesszük, ráöntjük a vörösborecetet, beledörzsöljük és félretesszük.

Második lépés: Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál olívaolajat. Hozzáadjuk a szilvát és a hagymát, majd nagyjából öt percnyi főzést követően beletesszük a balzsamecetet és a barna cukrot is. Aranybarnára főzzük, picit sózzuk, borsozzuk. A tűzhelyről lehúzva pihenni hagyjuk.

Harmadik lépés: A sertéshúst kivesszük a pácból, sózzuk, borsozzuk és grillrácsra helyezzük. Oldalanként négy percig sütjük, majd további öt percig pihentetjük.

Negyedik lépés: Egy tálban összekeverjük mustárt egy kevés borecettel, hozzáadunk három evőkanál olívaolajat és beleforgatjuk a rukkolát.

Ötödik lépés: Tálaláskor a grillezett sertéskarajra és evőkanálnyi chutney-t helyezzük, kakukkfűvel díszítjük, rukkolával kínáljuk.

Szilvás galette
Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dekagramm liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 1 maréknyi szeletelt mandula
  • ½ csészényi cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 tojássárgája
  • 8 szilva
  • 1 tojás elkeverve
Elkészítése:

Első lépés: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egy tálban, fóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Második lépés: A szilvát felszeleteljük. A töltelék többi hozzávalóját egy kis tálban összekeverjük.

Harmadik lépés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tisztát kör alakúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy a tészta szélét vissza tudjuk hajtogatni.

Negyedik lépés: A tészta szélét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk egy kevés cukorral és aranybarnára sütjük. Tálalás előtt legalább 20 percig pihentetjük.

(Fotók: Getty Images)

nagy sztori | grillétel | grill | leves | galette | szilva

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom