Ez az ország mutat példát a világnak fenntart­hatóságból

Nagyon megérte Szingapúrnak a zöld fordulat, hiszen nemcsak egyedi arculatot adott az országnak, de friss levegőt is. 

Az alig több mint hétszáz négyzetkilométeres Szingapúr 5,7 millió embernek ad otthont, így a bolygó második legnagyobb népsűrűségű országának tartják a 40 ezer lakossal rendelkező Monaco mögött. Annak ellenére pedig, hogy ilyen sokan laknak ott, az ázsiai állam több mint élhető. Igazi példa arra, hogyan lehet harmóniába hozni a városi életet a természettel.

Amikor 1819-ben a britek gyarmatosították a területet és hivatalosan is megalapították Szingapúrt, a sziget növényzetének több mint kilencvenöt százalékát kiirtották. Az állam növekedése az infrastruktúra és a népesség tekintetében szédítően gyors és káros volt.

Erdeinek kilencven százaléka, őshonos madárfajainak hatvanhét százaléka és emlőseinek negyven százaléka pusztult el a városiasodás és az iparosodás folyamata alatt.

1967-ben, két évvel Szingapúr függetlenné válása után, felismerték, azonnali szemléletváltozásra van szükségük, és bejelentették, hogy „kertvárossá” válnak. Mivel akkoriban a zöldterületek mértéke kritikusan alacsony volt, a levegőszennyezés is egyre súlyosabb problémákat okozott. Olyannyira drámaivá vált a helyzet, hogy 1996-ban ott mérték a levegőben a legmagasabb károsanyag-szintet az egész világon.

Az 1990-es évek elején megalkotott, majd 2002-ben újragondolt zöld terv három kulcsfontosságú területre összpontosított: a levegő és klímaváltozásra, a vízre és a tiszta földre, a természetre és a közegészségügyre. A céljuk az volt, hogy 2012-ig orvosolják azokat a problémákat, amelyekkel Szingapúr szembesült, ehhez pedig

edukációs kampányokat, országos figyelemfelkeltő akciókat hajtottak végre, valamint gyökeresen átalakították az infrastruktúrát.

Ennek a tervnek a nagy része a zöldterületek visszanyeréséről és a város innovatív újjászületéséről szólt. Szingapúr megújulását Dr. Cheong Koon Hean, a városfejlesztési ügynökség vezetője irányította. Munkájának sarkalatos pontja volt egy olyan ösztönző program lebonyolítása, amely arra sarkallja az építőipari vállalkozásokat és ingatlantulajdonosokat, hogy tetőkerteket és függőleges növényfalakat telepítsenek.

Az akció olyan jól sikerült, hogy több mint száz épületet láttak el utólagos zöldtetővel vagy zöldfalakkal. Ez nemcsak ökológiai szempontból segítette a város fejlődését, hanem megalapozta Szingapúr egyedi és jellegzetes esztétikáját is.

További előnyökkel is járt a zöld fordulat, hiszen jelentős mértékben csökkentette a városi hőhatást, javította a levegő minőségét, így valóban jó példaként szolgál arra, hogyan tehetjük igazán zölddé  városainkat.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images, Unsplash)

környezetvédelem | fenntarthatóság | nagy sztori | megújuló energia | szingapúr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom