Szigorú szabályokat vezet be az induló repülőgépekre a high-tech városállam

Szingapúr azt tervezi, hogy 2026-tól előírja, hogy az országból induló minden járatnak legalább részben fenntartható üzemanyaggal (SAF) kell közlekednie.

Azt szeretnék, ha 2026-tól a felhasznált üzemanyagok legalább egy százaléka származna fenntartható forrásból, 2030-ra pedig ezt az arányt három-öt százalékra emelnék. A fenntartható üzemanyag készülhet szintetikus eljárással vagy természetes anyagokból, például használt étolajból vagy faforgácsból, de akár állati zsiradékból is. Az SAF jelenleg a repülőgép-üzemanyagok piacának 0,2 százalékát teszi ki, a tervek szerint 2050-re pedig hatvanöt százalékát adná.

Egyelőre viszont úgy tűnik, a gyártók és a légitársaságok elbeszélnek egymás mellett, mert míg előbbiek arra panaszkodnak, hogy nem tudják, hogy az általuk termelt üzemanyagot megvásárolják-e, addig a légitársaságok szerint nincs elegendő kínálat a megfelelő áron.

A SAF jelenleg akár ötször annyiba kerül, mint a hagyományos repülőgép-üzemanyag.

Szingapúr viszont a jegyek árának kordában tartására fix mértékű adót állapít meg, amely akkor is érvényben marad, ha az SAF költségei végül eltérnek az előrejelzésektől. A prémium osztályokon és a hosszabb távra utazóknak azonban magasabb díjat kell majd fizetniük.

A turistaosztályon utazóknak egy Bangkokba szóló jegy három szingapúri dollárral (körülbelül nyolcszáz forinttal) drágul, míg a Tokióba utazóknak hat (1600 forinttal), a Londonba utazóknak pedig tizenhat szingapúri dollárral (nagyjából 4300 forinttal) kell többet fizetniük.

Szingapúr egyébként már most jelentős petrolkémiai központként működik, ami alapot biztosít az SAF-termeléshez is. Környezetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a fenntarthatónak nevezett üzemanyagok nem feltétlenül és nem minden esetben környezetbarátabbak, mint hagyományos társaik, és általuk a repülés közbeni kibocsátás nem csökken.

Ennek az európai országnak szintén nagy zöld tervei vannak a repüléssel kapcsolatban.

(Forrás: Reuters, Flight Global, Seattle Times, képek: Getty Images)

repülő | sáf | fenntartható | szingapúr | repülés

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom