Aggasztó okból változtatják a színüket az óceánok

A műholdképek tanúsága szerint az óceánok több mint felének jelentősen megváltozott a színe az elmúlt húsz évben, aminek valószínűleg az éghajlatváltozás az oka.

A NASA Aqua nevű műholdja 21 éve figyeli az óceánok színét, a kutatók pedig most ezeket az adatokat elemezve azt találták, hogy 2002 és 2022 között az óceánok 56 százalékában, elsősorban a trópusok és szubtrópusok környékén színeltolódás következett be.

Az Egyenlítő körüli óceánok zöldebb árnyalatúvá váltak, és ez a tendencia nem magyarázható pusztán a természetes, évenkénti ingadozással.

Az óceán színe attól függ, hogy mennyi szerves anyag található a felső rétegeiben: míg a kékebb szín kevesebb organizmust jelez, a zöldebb óceánokban több a fitoplankton, vagyis a fotoszintetizáló tengeri alga, amely a tengeri tápláléklánc alapját képezi, élelemként szolgálva a zooplankton elemeinek és a halaknak.

A fitoplankton azonban az éghajlatváltozás szempontjából is kulcsfontosságú, ugyanis az emberi szén-dioxid-kibocsátás mintegy harminc százalékát elnyeli. A színváltozás pedig azt jelzi, hogy változott a planktonok összetétele és eloszlása, miután a víz felmelegedése miatt kevésbé tudnak keveredni a különböző vízrétegek, és alulról kevésbé tudnak felfelé áramlani a tápanyagok. Ugyanakkor nem feltétlenül azokon a helyeken zöldülnek a vízrétegek, ahol a felszín is melegszik.

A színváltozás egyelőre csak a műholdas adatokból látható, emberi szemmel nem.

Az éghajlatváltozás persze nemcsak az óceánt, hanem például a szőlőtermő vidékeket is érinti, az időjárásra vonatkozó jóslatok pedig nem túl optimisták.

(Forrás: Smithsonian Magazine, képek: Getty Images, Unsplash)

klímaváltozás | élet | színváltozás | éghajlatváltozás | óceán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom