Mostantól teszt és karantén nélkül átutazhatunk Szlovákián

És még több enyhítés jön a Szlovákiába utazóknak. Lazsálásra viszont nem lesz időnk.

Hétfőtől harminc helyett száz kilométerről is lehet ingázni Szlovákiába a szomszédos országokból – tájékoztat róla az Új Szó szlovákiai magyar portálra hivatkozva az Index, valamint enyhítettek az országon való átutazás feltételein is.

Szintén újabb hír, hogy nem kell karanténba vonulnia április 26-tól azoknak a Szlovákiában, a határtól száz kilométeren belül dolgozó személynek, akinek a szlovák határtól számított száz kilométeren belül van átmeneti vagy állandó tartózkodási helye a szomszédos országban. Fel kell mutatniuk azonban egy hét napnál nem régebbi, negatív Covid-tesztet a határellenőrzésnél.

Azokra a szlovák állampolgárokra sem vár karantén, akik valamelyik szomszédos országban, a határátkelő száz kilométeres körzetében élnek, ám negatív teszttel nekik is kell rendelkezniük.

"A Szlovákia területén állandó vagy ideiglenes lakhelyre bejegyzett, és a szomszédos állam területén dolgozó ingázókra vonatkozó feltételek nem változnak" – mondta Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

Kivételek is vannak, hiszen teszt nélkül átléphetik a határt, és nem kell karanténba vonulniuk egyes, a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és az erdészetben, az állattenyésztésben és az állategészségügyben dolgozóknak sem, ha a mentességüket jóváhagyja a szomszédos ország mezőgazdasági minisztériuma.

Emellett nem kell karanténba vonulniuk és tesztet felmutatniuk azoknak az uniós állampolgároknak és családtagjaiknak sem, akik Szlovákia területén keresztül egy másik uniós tagállamba utaznak.

Ennek feltétele az, hogy nem állhatnak meg Szlovákia területén (kivéve tankolni), és az országba való belépéstől számított

nyolc órán belül elhagyják Szlovákia területét.

Míg Szlovákia az átutazást könnyíti meg,  Magyarország hamarosan többletjogokat vezet be azok számára, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, valamint ugyanezt teszi Ausztria is.

(Fotók: Unsplash)

vírus | unió | karantén | enyhítés | nyolc óra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom