Oscar-nevezett road movie-val startolnak el az idei Szlovén Filmnapok

Október 26-án 20 órakor a budapesti Toldi moziban Szlovénia 2024-es Oscarra nevezett alkotása, a Motorosok nyitja az immár hetedik Szlovén Filmnapokat. A Screen Daily a Szelíd motorosokkal és az Otthonom, Idahóval rokonítja a szlovén Vesna Filmfesztiválon öt díjat is besöprő road movie-t. 

Miről szól a film? 1999 tavaszán két barát egy eldugott faluból útnak indul egy mopeddel. Útjuk során a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros.

A személyes értékek tesztelődnek, és a szabad akarat megkérdőjeleződik...

„A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll - egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan” – nyilatkozta a film rendezője. A Screen Daily szerzője, Neil Young szelíd, érett és csendesen virtuóz filmnek tartja és az elmúlt fél évtized legjobb játékfilmes debütálásának.

A többszörösen díjnyertes road movie-t elkíséri Budapestre a film egyik főszereplője, Petja Labović.  Az 1993-ban született tehetségnek ítélték 2018-ban a legjobb fiatal színész díját, a filmben nyújtott alakításáért pedig megkapta

a szlovén Vesna Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A magyar közönség találkozhat továbbá a film operatőrével, Janez Stucinnal is.

Az 1974-ben született művész a fényképezés mellett rendezőként, vágóként és producerként is bizonyított már. Operatőrként olyan fesztiválokon nyert díjat, mint a New York International Independent Film & Video Award, a Huston International Film Festival, de elismerték Jakartában, Barcelonában, Vancouverben, Los Angelesben és Amszterdamban is.

Október 27-én 20 órakor vetítik Szlovénia idei Oscar-nevezettjét, Matevž Luzar, A zenekar című filmjét. A Cinedays-en és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat – köztük a legjobb filmét – elnyert alkotásban egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra.

Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is plasztikusan kirajzolódik.

A filmben keveredik a Tűz van, babám és Ulrich Seidl fanyar humora.

Október 28-án 20 órakor lesz műsoron Marko Šantić horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmjét, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől. Rok a kórházban ébred, ahová egy baleset utáni eszméletvesztés miatt került. Csak a szülővárosára és a régi otthonára emlékszik, ezért hazamegy, ahol viszont nem látják szívesen. Lassan kezdenek összeállni az emlékek mozaikja, és Rok rájön, milyen problémás volt a múltja…

A 2023. október 26. és 28. között tartó Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

(Fotók: Szlovén Filmnapok)

film | toldi mozi | szlovénia | szlovén filmnapok | szlovén

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom