Veszélyes okból kellett leállítani a légiforgalmat ebben a fővárosban

Hanoiban péntek reggel minden járatot átirányítottak vagy késve indítottak.

A repülők ugyanis a szmognak köszönhető rossz látási viszonyok miatt nem tudtak fel- és leszállni a Noi Bai repülőtéren. Hajnali fél ötkor ideiglenesen felfüggesztették az érkező gépek fogadását, és néhány repülőt más repterekre irányítottak át, például a Hanoitól 125 kilométerre fekvő Haiphongba. A fennakadások összesen mintegy száz járatot érintettek, miközben három másik repülőtéren is felfordultak a menetrendek a szmog miatt.

A PM2.5-részecskék mennyisége péntek reggel Hanoiban több mint tizenegyszer több volt, mint a WHO által meghatározott biztonsági határérték.

Ez persze nemcsak a légi közlekedésre, de az emberek egészségére is veszélyes. A közelben élőknek azt tanácsolják, hogy viseljenek maszkot a szabadban, kerüljék a szabadtéri testmozgást, tartsák zárva az ablakokat, és beltérben működtessenek légtisztítót.

A légszennyezés gyakori probléma Vietnámban, a WHO becslése szerint 2016-ban évi több mint hatvanezer idő előtt bekövetkezett halálesetben játszott közre az országban. A szennyező anyagok többek között az építkezésekből, a nagy forgalomból, az acél- és cementgyártásból, valamint a széntüzelésű erőművekből származnak.

Vietnám egyébként az egyik legnépszerűbb úti cél lehet az idén, ha viszont kristálytiszta levegőre vágyunk, akkor inkább erre induljunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülő | késés | hanoi | vietnam | szmog

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram