Jó hírt kapnak a magyar utazók, változik a határellenőrzés a dél-európai úti célon

Bulgária március 31-től részlegesen csatlakozik a schengeni övezethez, ami azt jelenti, hogy gördülékenyebbé válik a légi és tengeri közlekedés az országba.

Ennek jegyében pedig a szófiai repülőtéren is gyorsabban túleshetünk az ellenőrzési folyamatokon. A 2-es terminálon március 6-tól magunk ellenőrizhetjük elektronikusan a beszállókártyákat a biztonsági ellenőrzés előtt. Emellett az érkező utasokat további egyszerűsített eljárásokkal várják az induló országuktól függően.

Aki a schengeni övezetből utazik, rögtön a leszállás után a poggyászáért mehet anélkül, hogy ellenőriznék az útlevelét.

A nem schengeni országokból érkező utasoknak továbbra is az útlevélellenőrzéshez kell menniük először.

Ezentúl a reptér utasainak több mint kétharmada fog tudni gyorsabban áthaladni a terminálokon, és a járatokat is másképpen osztják el az 1-es és 2-es terminálok között. A változásokról a légitársaságokkal együtt tájékoztatják az utasokat, hogy senki ne menjen rossz terminálra.

A szófiai reptéren 2023 első félévében összesen 3,4 millió utas fordult meg, ami 0,7 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti időszakban volt.

Bulgária néhány szárazföldi határán is eltörölné az ellenőrzést, ezt azonban egyelőre valószínűleg nem tudja megvalósítani.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

repülés | schengen | határellenőrzés | repülőtér | járatok

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom