Sztárépítész tervezi újra a Nyugati pályaudvar környékét

Lezárult a Nyugati pályaudvar és környezete megújítására kiírt nemzetközi tervpályázat.

A győztest és díjazottakat Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője Erő Zoltán fővárosi főépítésszel és Fürjes Balázs államtitkárral, a zsűri elnökével közösen a Facebookon jelentette be szombaton délelőtt.

A tervek szerint nem csak a pályaudvar épülete, hanem a Nyugati téri aluljáró, a csarnoképület, a Ferdinánd híd is megújul, illetve az eddig kihasználatlan "rozsdaterületek" is a terv részét képezik.

A tervek szerint a Nyugati egy 21. századi, többszintes, modern pályaudvarként születik újjá a Nyugati a föld alatt egy hatvágányos vasúti mélyállomással, ahová a jövőben a Duna alatti vasúti alagút is beérkezik majd.

A Nyugati környezetének megújításával közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel, így a fővárosi zöldterület mennyisége nőni fog. A pályázat mezőnyét a BFK szerint a világ legjobbjai adták, akik az utóbbi évtizedben Európa, nagy, történelmi pályaudvarainak megújításában is részt vettek.

Az egyik díjazott pályázat a Kengo Kuma, legendás japán építész irodájáé.  A 67 éves alkotó a kortárs építészet egyik legfontosabb alakja. Díjazták még a Zaha Hadid Architects és az Albert Wimmert ZT Gmbh tervét is.

A győztes pályamű Grimshaw Architects és partnerei iroda lett.

A londoni irodát 1980-ban alapította Sir Nicholas Grimshaw. Legismertebb munkáik közé tartozik az amszterdami Bijlmer ArenA vasútállomás, a londoni Waterloo vasútállomás és a melbourne-i Southern Cross vasútállomás felújítása is.

budapest | építész | nyugati pályaudvar | felújítás | vitézy dávid

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom