Megszöknél a városból? Ezért válaszd a tavaszi Balatont!

Tavasz. Mindig számítunk rá, mert gyorsan képes kirántani a tél okozta melankóliából. Elég néhány napsütéses óra és máris gyorstöltőre rakja a lelkünket. Ezt az érzést tudja fokozni a valamennyi évszakban gyönyörű Balaton, ahová az év leginkább várt időszakában azért kiváló ötlet egy hétköznapi megszökős tripet leszervezni, mert kiszakít a szürke monotonitásból, kellemes az időjárás, nincsenek tömegek, a színek és az illatok pedig megtelítenek élettel. Adunk néhány tippet, mit érdemes csinálni ilyenkor a tó környékén és ajánlunk egy több szempontból is pazar bázist hozzá, méghozzá a LUA Resort ***** Balatonfüredet.

A balatoni tavaszpakk első magával ragadó darabját a Balaton-felvidéken kell keresni, ahol a virágzó mandulafák igencsak dekoratív látvánnyal borítják be a környéket. Aztán a nyáron berobbanó levendulaszezonban lilába öltöznek a domboldalak, de előtte még úgy április közepétől ezer más színben festik meg a vidéket a tulipánok, melyek között sétálgatni igazi tavaszsimogató élmény.

Ha már séta, gyakorlatilag bárhová elindulhatunk túrázni a Balaton környékén, történjen az szinte haraphatóan friss levegőjű, zöldben fürdő erdei út mentén vagy tanösvényen, érintsen meredekebb virágos domboldalt, netán valamivel nehezebben teljesíthető hegyi szakaszt, történelmi látnivalókkal megrajzolt bájos kis falut, csodás arborétumot, és akkor a pazar panorámával felszerelt kilátópontokat még nem is említettük. Érdemes bepötyögni az ország egyik legszebb vidékének mondott Tihanyi-félsziget koordinátáit, majd felbaktatni a Csúcs-hegyre, ahonnan remekül rálátni a falura és a Balaton keleti és nyugati medencéjére, valamint a Belső-tóra.

A vulkáni tevékenység nyomán kialakult tengerszem környezete egészen festői, akárcsak az ottani gyöngyszemé, a természetbe szinte belebújó Sajkodi-öbölé.

Nagyon adja magát a kerékpárra pattanás is, elvégre, ha Balaton és szabadidő, akkor általában két kerék és tekerés. Elektromos kerékpárral pedig ez tényleg bárki számára élvezetes tud lenni. Szerencsére a tavaszi Balaton megéléséhez több remek opciót adó LUA Resort ***** Balatonfüredben bérelni is lehet ilyen járgányt.

A híres tókerülés egyébként kényelmesen abszolválható két nap alatt egy kevésbé gyakorlott bringásnak is (pro tipp: biciklisnadrág), arról nem beszélve, hogy nyugodtan meg lehet állni valamelyik étteremben vagy kávézóban, megkóstolni a felfrissülő tavaszi étlap újításait, vagy megnézni néhány nevezetességet. Nem muszáj teljes kört tenni, illetve többféle balatoni bringás útvonalból lehet válogatni.

Ennél alighanem extrább töltetet ad egy hajó fedélzetén ringatózni. Érdemes persze rendesen felöltözni, mert ilyentájt még nincs híre a cirógató nyári szellőnek, helyette a csípősebb fuvallatok lökik hajót.

Nem szükséges rutinos vitorlázónak lenni ahhoz, hogy élvezzük a pillanatot, mert nemcsak vitorlás, hanem kapitány is bérelhető egyes kikötőkben.

Akár a balatonfürediben is, ahonnét csodás helyekre lehet elhajózni és út közben megállni mondjuk Tihanyban, megnézni az apátságot, majd "levezetésképp" egy pohár ital társaságában a fedélzeten vagy a tóparton gyönyörködni a naplementében. Lezárásként jöhet egy laktató és lélekmelegítő halászlé-vacsora.

Nem volt még szó a kiindulópontról, mert az ugye mindig jól jön, a szó minden értelmében virágzó Balatonfüreden pedig a fenntartható luxusával kiemelkedő ötcsillagos LUA Resort ***** Balatonfüred erre tökéletes hely.

– „Kiváló opció vagyunk az ideérkező leisure-utazóknak. Az esősebb napokon a modern és letisztult spa-részlegünk a szauna-szeánszoktól kezdve az Omorovicza-rituálékon át a Relaxáló Királynő kezelésig számos kényeztető pillanatot tud adni, jó időben pedig elérhető a fenntarthatóságra maximálisan odafigyelő szállodánk elektromos flottája. Tavasztól őszig bérelhetőek a most még szendergő, de a hőmérséklet emelkedésével előkerülő elektromos Vespák, rollerek és kerékpárok, illetve van két elektromos hajónk is, amihez igény szerint kapitányt és luxusszolgáltatásokat tudunk biztosítani pezsgővel, piknikkosárral, szendvicsekkel” – mondja Sófalvi Rita szállodaigazgató, akinek az ajánlásaiból tehát kiderül, hogy a fent említett megszökős programlehetőségek közül jó néhányhoz lehet használni a LUA Resort ***** Balatonfüred eszközparkját is.

 

A tó egyetlen, közvetlen vízparti ötcsillagos felnőttbarát szállodájában számos program áll a vendégek rendelkezésére, érdemes ezeket felderíteni akár már az utazás előtt,

hiszen olyan rendhagyó és máshol nem elérhető dolgokat (erre utal a LUA nevében szereplő U betű, mint unconventional) is kipróbálhatunk, mint például élményfestés, sminktanácsadás, vagy barista, netán levendula masszázsolaj készítő workshop.

Az egyébként hétköznapokon is különleges szobaajánlatokkal csábító hotel és a Lavender Tihany szoros kapcsolatban áll egymással, így érdemes megnézni a lepárlót is, esetleg kipróbálni a kézműves termékeit (amelyek a szállodában is elérhetők). Tavasszal lesz még többek között panelbeszélgetés, bensőséges hangulatú koncertek, a hotel étterme, a Michelin-ajánlott NOON pedig húsvéti alkalmi menüvel készül.

A balatoni tavasz tehát olyan napokat rejteget, amiket az év későbbi időszakában már nincs lehetőségünk megélni. A levegőben terjengő illatok, az éledező természet adta színes látvány, a sokak által vágyott csend és nyugalom, valamint a meghitt feltöltődés egy olyan együttállás, amit a következő hetekben vétek lenne nem kihasználni.

(Fotók: LUA Resort)

megszökős | hajózás | ötcsillagos | túrázás | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram