Michelangelo rajzokkal, Muszorgszkij dzsesszel készül Budapestre

Nem volt könnyű választani a Tavaszi Fesztivál ínyenceknek való programjai közül, de összeírtuk a legjavát, ami tényleg kihagyhatatlan.

A legjobb hazai előadók mellett világsztárok is fellépnek az április 5-22-i Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A komolyzenétől az újcirkuszon át a képzőművészeti programokig számtalan különlegességet találni, mi viszont próbáltunk nem elveszni a részletekben, és összeállítani egy best of listát.

Ahogy a világ minden best ofját, ezt is lehet vitatni, úgyhogy fogjuk fel inkább kedvcsinálónak. A részletes programokat már csak a változatosságuk miatt is megéri böngészni, de nem csak a honlapon, ugyanis a közösségi médiában december első napján indul majd egy adventi kalendárium kampány, ahol mindennap lehet majd jegyeket nyerni.

Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

Az itáliai reneszánsz géniusza, az elsősorban szobrászként, de festőként és építészként is egyedülállót alkotó Michelangelo életművében központi szerepet játszott a rajzművészet.

Több mint félezer rajza maradt ránk, melyek nemcsak a legendás művek alkotói folyamatába engednek bepillantást, de arról is tanúskodnak, milyen virtuóz módon használta a különféle rajztechnikákban rejlő kifejezési lehetőségeket.

A Szépművészeti Múzeumban közel harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a British Múzeumból, az Uffiziból és a Louvre-ból kölcsönzött akttanulmánya lesz látható április 5. és június 30. között.

Budapest Art Week

Hat napon át több mint kilencven kiállítás, és azokhoz kötődő programok (tárlatvezetések, workshopok, beszélgetések, filmvetítések, kiállításmegnyitók, beszélgetések az alkotókkal), közel hetven helyszínen – kívánhatnak-e többet a képzőművészetek rajongói? Ezúttal az orosz kortárs képzőművészet áll a középpontban, a már ismert nevek mellett olyanokkal, akiket Magyarországon még nem láthatott a közönség.

Ezenkívül nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeiből is válogathatunk, mindezt egyetlen belépő megvásárlásával.

Tájak

A Budapest FotóFesztivál – kortárs magyar fotográfusok alkotásain keresztül – minden évben egy-egy klasszikus tematika megközelítéseit járja körül a Kiscelli Múzeumban megrendezett csoportos kiállításon. 2019-ben a korábbi Szubjektum (portré) és Csöndesen (csendélet) című kiállítások után a

tárlat ezúttal a tág értelemben vett tájkép, tájábrázolás és értelmezés műfajába illeszkedő alkotásokat vár.

A kiállítás sokféle és színes alkotói megközelítéseket mutat a tájkép műfajának újraértelmezésében, április 6. és május 15. között.

Kristjan Randalu – Dave Liebman: Egy kiállítás elveszett képei

„Mintha egy felfedezetlen, egzotikus világba csöppennénk” – írta a Jazz Times Kristjan Randalu zenéjéről. Az észt zongorista generációjának egyik legsokoldalúbb, legizgalmasabb egyénisége, szólistaként, zeneszerzőként, átiratok készítőjeként egyaránt jelentős alkotó.

Muszorgszkij zongorasorozatát, az Egy kiállítás képei-t szaxofon-zongora kettősre írta át, úgy fogalmazva újra a darabot, hogy az bőséges teret kínáljon egyéni zenei gondolatok megfogalmazására. Budapesten ezt adja elő a szaxofonos David Liebman társaságában április 18-án a BMC-ben.

Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa

Ha viszont eredetiben hallgatnánk orosz klasszikust, maradhatunk egy szimfonikus zenekarnál, méghozzá az 1930-ban alapított Moszkvai Csajkovszkij Zenekarnál.

Korszakos karmester-egyéniségek, a legnagyobbak közé emelkedő fiatal művészek jellemezték az együttest, amely a világ legnevesebb szólistáit látta vendégül, és amelyet Dmitrij Sosztakovics egyszerűen csak „kiváló muzsikusokból álló kiváló együttesként” jellemzett, utalva arra, hogy az egyes tagok szóló- és kamaraprodukciókban is kivételes előadásokra képesek.

Április 22-én a Zeneakadémián éppen Sosztakovicsot játszanak majd, de a repertoár többi része is erős Brahmsszal, Dvorákkal, Csajkovszkijjal.

Bár még a tél elején járunk, és a Tavaszi Fesztivál kezdete még odébb van, mégis jut egy aktuális hír a végére. A fesztivál Facebook-oldalán beindult egy adventi naptárjáték, mindennap jegyet lehet nyerni. Érdemes naponta ránézni, mert lesznek olyan előadások, amikre egy óra alatt el fog fogyni a jegy, és egyébként is: nyerni mindig jó!

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Posztós János)

Budapesti Tavaszi Fesztivál | Tavaszi Fesztivál | koncert | galéria | tárlat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom