Diplomáciai incidenst okozott a tea az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között

Michelle Francl, a Pennsylvaniai Bryn Mawr College kémiaprofesszora vérre menő vitát robbantott ki az amerikaiak és a britek között arról, hogy mitől lesz igazán jó a tea. Olyannyira kiakadtak a britek a megállapításon, hogy még egy hivatalos közleményt is kiadott az Egyesült Államok londoni nagykövetsége az üggyel kapcsolatban.

Egy csipet só teheti jobbá a teánkat – erre a megállapításra jutott a Michelle Francl a Tea kémiája című művében, amelyet elmondása szerint nyolcadik századi kínai kéziratok inspiráltak. A kémikus egyenesen azt javasolja, hogy

minden csésze teánkhoz adjunk egy kevés sót,

mivel a benne lévő nátrium blokkolja a nyelvünkön található receptorok egyikét, ami így kevésbé domborítja ki a teák keserű aromáját.

A The Guardian újságírói teljesen kiborultak a kémikus következtetésén és egyenesen felháborítónak nevezték azt. Kiemelték, a következtetést egy olyan ország tudósa állapította meg, ahol a teát langyos csapvízzel készítik.

A tudományos megállapítással kapcsolatban az Egyesült Államok londoni nagykövetsége is megszólalt. Ahogy fogalmaztak, nem szeretnék, hogy valaha is az Egyesült Államok hivatalos gyakorlata legyen a brit nemzeti ital sózása, amit már önmagában is

elképzelhetetlen gondolatnak tartanak.

Francl a BBC-nek azt mondta, "természetesen nem akart diplomáciai incidenst okozni", hozzátéve, nem számított arra, hogy ekkora visszhangot kelt majd a tea sózásával kapcsolatos következtetése, amit a saját kísérletezésének eredményének tart.

(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty)

konyhai trükk | praktika | tipp | tea

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom