Fatális tévedésnek köszönhető a legnépszerűbb reggeli eleme

A tea a legnépszerűbb ízesített víz a világon, amelyet a föld minden pontján szívesen fogyasztanak reggelihez, vagy kávé helyett a nap bármelyik szakában. A teázás egyik legfontosabb találmánya az Egyesült Államokból származik.

A teafilter gyökerei az 1900-as évek elejéig nyúlnak vissza. Ez meglepőnek tűnik, tekintve, hogy az emberek évezredek óta isszák a teát. A teát azonban hosszú ideig nem kellett leszűrni, olyan nagyok voltak a Kínában termesztett teák levelei. A teaszűrő és a hozzá kapcsolódó egyéb koncepciók akkor váltak szükségessé, amikor a britek olyan teaültetvényeket telepítettek Indiában, amelyek levelei sokkal kisebbnek bizonyultak.

Míg a különféle szűrők tudatos fejlesztések eredményei voltak, addig a teafilter megszületéséhez egy véletlen vezetett.

Úgy tudni, minden Thomes Sullivan-nel, egy New-York-i kereskedővel kezdődött 1908-ban. A legenda szerint Sullivan abban reménykedett, hogy ha termékmintákat küld, megnyerheti a vásárlókat. Takarékosságból azonban nem kis dobozokba adagolta a mintákat, hanem kis selyemzacskóba csomagolta azokat. Azt tervezte, hogy a vásárlók majd a tasakot kibontják és beleöntik a teaszűrőkbe. A vevők azonban nem ezt tették.

Felismerték ugyanis, hogy a selyem hálós szövése lehetővé teszi, hogy a víz átjárja azt, így a tasakokat egyszerűen belemártották a forrő vízbe. Mikor Sullivan megtudta, hogy a vevői milyen módszerrel áztatják a teáikat,

a selyemzacskókat még lazább szövésű, géz tasakokra cserélte, így a víz még jobban keringeni tudott a levelek között.

Ezt a népszerű történetet viszont sokan megcáfolják, mivel 1901. augusztus 26-án Roberta C. és Mary McLaren közösen nyújtott be szabadalmat egy tealevél-tartóra, ami nagyon hasonlít a napjainkból jól ismert teafilteres tasakokra. Kérelmüket 1903-ban engedélyezték és bár a koncepciójuk tökéletes volt, soha nem tudták nagy mennyiségben értékesíteni találmányukat.

Érdemes gyakran fogyasztani például gyömbér teát, mivel annak sokoldalú egészségügyi előnyeit kutatások bizonyítják. Ha pedig fejest ugranánk egy másik kultúra teázási szokásaiba, érdemes abba az országba mennünk, ahol többet isznak ebből az italból, mint bárhol a világon.

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty)

reggeli | teaszűrő | nagy sztori | teafilter | tea

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom