Ilyen fantasztikus látvány volt a téli napforduló a mitikus Stonehenge-ben

A téli napforduló évről évre hatalmas tömegeket vonz Stonehenge-be, idén azonban a terület fenntartói azt kérték az emberektől, maradjanak otthon, és inkább online kövessék az eseményt.

Stonehenge eredete és célja számos kérdést vet fel, az azonban biztos, hogy a téli napforduló idején a napkelte és napnyugta megfigyelésében fontos szerepet játszott és játszik a mai napig is. December 21-én rengeteg érdeklő szokott összegyűlni, a történelmi hely gondozásáért felelős szervezet azonban ezúttal arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és nézzék meg az eseményt online. 

A téli napforduló az év legrövidebb napját és leghosszabb éjszakáját jelöli. A történészek gyanítják, hogy Stonehenge-nek valamilyen fontos szerepe lehetett az úgynevezett napciklusok nyomon követésében az ősi időkben.

A kövek ugyanis úgy vannak felállítva, hogy minden évben legalább két alkalommal, a téli és a nyári napforduló idején tökéletesen keretezzék a napot.

A Lonely Planet szerint a téli napforduló a nyárinál nagyobb jelentőséggel bírhatott a Stonehenge-et építő és használó emberek számára. A Durrington Walls régészeti felfedezései szerint ünnepségek is társultak ezekhez a napokhoz: egyfajta vallási szertartások keretében hatalmas lakomákat rendeztek.

Noha az ünnepek célja nem ismert, a régészek egyértelműen azt állítják, hogy már azelőtt is szent földként tekintettek a helyiek a területre, hogy a köveket odahelyezték volna.

Ez is érdekelhet:

Autópálya fog áthaladni az ötezer éves Stonehenge alatt

És ennek enyhén szólva nem mindenki örül.

(Fotók: Getty Images)

tél | online | Stonehenge | téli napforduló

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom