Tudományos bizonyítást nyert: ha ezt az ételt esszük, boldogabbak leszünk

A január vége, február eleje az év legszomorúbb időszaka. A borús, komor időjárás mindenkinek rányomja a bélyegét a hangulatára. A milánói IULM egyetem viselkedéstudományi tanszéke azonban rájött a jó közérzet titkára. A megoldás pedig egy tányér tésztaételben rejlik. 

Az IULM kutatói huszonöt és ötvenöt év közötti férfiakat és nőket vontak be a kutatásba. Összesen negyven főt vizsgáltak, fizikai és neurológiai változásaikat mérték tésztaevés közben. Az így kapott értékeket összehasonlították az akkor mértekkel, amikor kedvenc dalaikat hallgatták, vagy számukra fontos sportesemények felvételeit nézték.

A kutatók szerint a tésztaevés hatékonyabban „aktiválta a kognitív memóriafolyamatokat”, mint a sport vagy a zene. De nemcsak bizonyos emlékek felidézésében segített, hanem a pozitív érzelmek kiváltásában és

a boldog arckifejezések megszületésében is eredményesebb volt.

Vincenzo Russo, az IULM Egyetem professzora szerint tehát akkor vagyunk érzelmileg a legaktívabbak, amikor tésztát eszünk. Az étel ízlelése és fogyasztása közben a legpozitívabb emlékek és érzelmek kerülnek a felszínre.

A vizsgálat résztvevői saját magukon is tapasztalták ezt a fajta változást. A kutatás szereplőinek hetvenhat százaléka úgy véli, a tésztaevés boldoggá teszi őt.

„Mindig is tudtuk, hogy egy jó tészta boldoggá teszi az embereket, de nem tudtuk, miért és milyen mértékben” – mondta Riccardo Felicetti, az olasz tésztakészítők szövetségének elnöke. Úgy véli, a mostani kutatás megerősítette őket abban, hogy a tészta a legjobb ár-érték arányú boldogságforrás.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

boldogság | vizsgálat | kutatás | tészta

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom