Ezért nem öntik ki sosem a sztárséfek a tészták főző vizét

Itt nemcsak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről, a maradék újrahasznosításáról van szó, hanem arról is, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyeket méltatlanul mellőzünk a mindennapokban.

A tészta főzővize leggyakrabban a lefolyóban landol, holott valójában a szakácsok legjobb barátja is lehet rejtett tulajdonságai miatt.

Találtunk öt okot, amiért valóban érdemes félretenni és újra felhasználni.

A keményítőben gazdag folyadék a séfek szerint egy olyan titkos ragasztóanyag, amely segít a szószoknak a tésztára tapadni, éppen ezért egy kis csészényit erősen ajánlott a szószokhoz adni belőle.

Az olyan tésztaételek esetében, mint a carbonara, a tészta főzővizét szükséges hozzáadni a tojáskeverékhez, hogy sűrű, de krémes állagú szószt kapjunk.

Kevesen tudják, hogy a hüvelyeseket, így a babot vagy a lencsét is érdemes ebbe áztatni.

A tésztafőzésből származó vizet felhasználhatjuk a levesek elkészítéséhez is, az alaplé kiegészítéseként.

Nigella a kenyér dagasztásához is a tészta főzéséből megmaradt vizet használja, mert azt vallja, hogy egyedülálló puhaságot kölcsönöz neki.

A tészta főzővizét akár le is fagyaszthatjuk például úgy, hogy jégkocka tálakba adagoljuk, így aztán csak elő kell kapnunk a mélyhűtőből, ha szükségünk van rá főzés során.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

víz | konyhai titok | konyhai praktika | tészta | konyhai tipp | konyhai tippek

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom