Ilyen gyönyörű volt Marokkó egyik leghíresebb turisztikai látványossága, mielőtt a földrengés megsemmisítette

A szombat éjjel történt 6,8-as erősségű marokkói földrengés eddig óvatos becslések szerint is kétezer ember életét követelte, de hatalmas pusztítást végzett a műemlékek körében is. Több középkori fal leomlott, emellett pedig megsemmisült az ikonikus Tinmal-mecset is. Az egyházi központ a 12. századi almohád építészet mesterműve volt.

A Magas-Atlasz-hegységben található Tinmal-mecset kiemelkedő értékű történelmi helyszín volt. Ott temették el Ibn Tumart-ot, aki 1124-ben az Almobad mozgalmat megalapította.

1125-ben építették fel az első mecsetet. Ibn Tumart azonban nem élvezhette sokáig mozgalmát és annak fővárosát, hiszen 1130-ban meghalt. Az általa alapított vallási központban helyezték végső nyugalomra,

sírja hamarosan egyfajta szentéllyé, zarándokhellyé vált.

1148-ban ennek a régi mecsetnek a helyére épült egy másik egyházi központ, melyet a történészek szerint marrákeshiek terveztek és építettek. Úgy tudni, ez méreteiben kisebb volt, mint a többi Almohad mecset, de központi szerepe sosem kérdőjeleződött meg, hiszen

a későbbi uralkodóknak is a temetkezési helyévé vált.

A legutolsó vezetőjüket 1275-ben győzték le és fogták el Tinmelben a marinidák.

A mecset az évszázadok során pusztulásnak indult, a 20. század közepén részben helyreállították, legutóbb pedig az 1990-es években végeztek rajta felújítási munkálatokat. Hitéleti központként már hosszú ideje nem funkcionált, de történelmi helyszínként nyitva állt a látogatók előtt.

Egyike volt azon kevés mecseteknek Marokkóban, amelyek nem muszlimok számára is nyitva álltak.

A csodálatos épületegyüttes azonban a szombati földrengésben súlyosan megsérült, összeomlott a minaret tornya, de néhány fal is rommá lett. A marokkói kulturális minisztérium a katasztrófát követően nem sokkal bejelentette: a mecsetet helyreállítják, az UNESCO pedig csapatot küld a károk felmérésére.

(Fotók: Getty Images)

földrengés | tinmal-mecset | marokkó | katasztrófa | unesco

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom