Így lesz egy kommunista szimbólumból a diktátorok legyőzésének jelképe

A tiranai piramis 1988-ban nyílt meg, benne az Albániában negyven évig diktátorként uralkodó Enver Hodzsának szentelt múzeummal. Élete ebben a formában nem tartott sokáig, ugyanis az intézményt 1991-ben bezárták.

Az épületben ezután rádióállomás, majd éjszakai klub, konferenciahelyszín is működött, a koszovói háború idején pedig NATO bázis kapott helyet benne, mielőtt romhalmazzá vált volna.

Most a holland MVRDV építésziroda az IRI Architecture-rel együttműködve felújította és kulturális központtá alakította a betonépítményt.

Az egyik legfontosabb változtatás az volt, hogy lépcsőket építettek a tetőhöz, hogy a helyiek szimbolikusan is megmászhassák a komplexumot.

Mint Winy Maas, az MVRDV egyik alapítója elmondta, szem előtt tartották, hogy ez volt a kommunista állam legdrágább épülete, és amikor megvalósult, az elnyomott albán lakosság szegénységben élt.

Az átalakítás során eltávolítottak minden, a diktatúrát dicsőítő szimbólumot, néhány eredeti részletet ugyanakkor megtartottak, hogy a látogatók is tisztában legyenek az épület sötét múltjával.

A fiatalok korábban gyakran csúszdáztak a húsz méter magas építmény oldalán, a tető egy darabját meghagyták erre a funkcióra. A lépcsők között üvegezett bejáratot és tetőablakokat helyeztek el.

A romszerűséget akarták hangsúlyozni azzal, hogy a piramist megnyitották a környező park felé, és színes dobozokat „szórtak el“ az építmény tetején, belsejében és körülötte.

 

"Az egykor gúnyosan Enver Hodzsa mauzóleumnak nevezett, átalakított piramis mára az emberek emlékműve lett, és azon képességük szimbóluma, hogy képesek legyőzni és túlélni a diktátorokat" - mondja Maas.

A 11 835 négyzetméteres belső térben, az üveg oculus alatt halomban álló dobozokban találunk kávézókat, stúdiókat, műhelyeket és start-up-irodákat.

A helyiségek felét a TUMO Tirana nonprofit oktatási intézmény kapta, ahol 12-18 éves fiatalok iskolán kívül tanulhatnak olyan rohamosan fejlődő területekről, mint például a szoftverek, a robotika és az animáció.

Szintén az MVRDV nevéhez fűződik Amszterdam talán legzavarbaejtőbb épülete, de ez a Szöulba terevezett, teljesen ablaktalan épület sem nevezhető éppen szokványosnak.

(Forrás: Dezeen, képek: Ossip van Duivenbode/Dezeen)

piramis | albánia | újjáépítés | tirana | emlékmű

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom