Tíz aktív vulkán, ami mágnesként vonzza a katasztrófaturistákat

Vulkánok a világ minden táján megtalálhatók, több pedig még mindig aktív, így füstölni, de akár kitörni is láthatjuk. Az aktív vulkánok bármennyire is veszélyesek, mágnesként vonzzák a turistákat. Nem csoda, hiszen legnyűgöző látványt nyújtanak.

Jelenleg a világon összesen körülbelül ezerötszáz aktív vulkán van, azaz vagy kitört a közelmúltban, vagy valószínűleg ki fog törni a jövőben. Összegyűjtöttünk ezek közül tízet.

Nyiragongo-hegy, Kongó

A Nyiragongo az egyik legnehezebben felfedezhető aktív vulkán, a rendkívül zárt Kongói Demokratikus Köztársaságban található. Általában Ruandából indulnak ide a vezetett túrák.

Utolsó kitörés: 2021. május

Kīlauea, Hawaii

A Kīlauea a bolygó egyik legaktívabb vulkánja, amely éveken keresztül újra és újra kitört. Komoly fogadásokat mernénk tenni arra, hogy hamarosan ismét izzó lávát fog lövellni.

Utolsó kitörés: 2023. január

Lō'ihi, Hawaii

A Lō'ihi egy víz alatti vulkán, amely hamarosan Hawaii legfiatalabb szigetévé válik azáltal, hogy a tengerfenék egyre magasabb és magasabb lesz.

Utolsó kitörés: 1996

Haʻapai, Tonga

A Haʻapai legutolsó kitörése körülbelül négy hétig tartott és olyan drámai volt, hogy egy időre teljesen el is szigetelte Tongát a világtól. A kirötés következtében olyan erős szökőár alakult ki, amely a Csendes-óceán térségében is szétterjedt.

Utolsó kitörés: 2021. december

De Fuego, Guatemala

A guatemalai de Fuego Közép-Amerika egyik legfigyelemreméltóbb aktív vulkánja, amely az átlaghoz képest jóval gyakrabban tör ki. A vele szemben található hegy ilyenkor megtelik turistákkal, akik a világ egyik leglátványosabb vulkáni aktivitásában gyönyörködnek.

Utolsó kitörés: 2022. december

Mauna Loa, Hawaii

A Mauna Loa nemcsak egyike Hawaii öt aktív vulkánjának, hanem a világ legnagyobbja is. Természetvédelmi területe a sziget legnépszerűbb látnivalója.

Utolsó kitörés: 2022. november

Mount St Helens, Washington

A Mount St Helens a világ egyik leghírhedtebb aktív vulkánja. Negyvenhárom évvel ezelőtti kitörésekor ötvenheten vesztették életüket. A vulkánt továbbra is aktívnak tekintik, de jelenleg biztonságosan lehet rajta túrázni.

Utolsó kitörés: 1980 (nagy kitörés) 2008 (kisebb kitörés)

Ulawun, Pápua Új-Guinea

Ulawan az egyik kevésbé ismert veszélyes és aktív vulkán, amely Pápua Új-Guineában található. A régió legaktívabb vulkánjai közé tartozik, és a 18. század óta huszonkét alkalommal tört ki. A vulkán közelében rendkívül sokan élnek, így rájuk folyamatos veszélyt jelent a hegy gyomra.

Utolsó kitörés: 2019 augusztus

Merapi, Indonézia

Jáva szigetén több aktív vulkán is található, ezek közül az egyik a Merapi-hegy, melynek kráteréből gyakran száll fel a füst. Az elmúlt egy évtizedben több alkalommal is kitört.

Utolsó kitörés: 2020. június

Eyjafjallajökull, Izland

Hawaiihoz hasonlóan Izlandon is sok aktív vulkán található, nem hiába hívják a szigetet a jég és a tűz országának. Az Eyjafjallajökull eljegesedett vulkánja igen nagy káoszt tud okozni, legutóbb egy hétig komoly fennakadások voltak a kitörése miatt Észak- és Nyugat-Európa légi közlekedésében.

Utolsó kitörés: 2010 június

(Forrás: The Travel, fotók: Getty)

kitörés | vulkán | aktív vulkán | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom