Tíz természeti csoda, amely egy másik univerzumba repít

A Földön számos különleges természeti csoda van, ezek között is akadnak azonban még hihetetlenebb látnivalók. Márványos színekben játszó barlangokkal, zavarba ejtő sziklaképződményekkel, különleges tavakkal csábít arra, hogy felfedezzük a titkait.

Összegyűjtöttünk tíz olyan helyet, amely olyan hatást kelt, mintha bolygónk távoli szegletei helyett a multiverzumban járnánk.

Natron-tó, Tanzánia

A Natron-tó a Föld egyik legbarátságtalanabb természeti csodája. Színét a sós vizet kifejezetten kedvelő algáktól kapta, pokolian forró. A mélyvörösre színezett tó pokoli hőmérsékletű, és majdnem olyan savas, mint az ammónia. Bár a történelem során a legtöbb emberek által lakott település tavak és folyók mentén alakult ki, a Natron-tavat kietlen táj veszi körül. Olya hely ez, ahol soha senki nem akart élni.

Márványbarlangok, Chile

Patagónia egyik különleges látványossága a Cuevas de Mármol, mely a General Carrera-tónál fekszik. A gleccservíz által elárasztott márványos barlangok rendszere átnyúlik a chilei-argentin határon. Több mint hatezer éve formálják a kalcium-karbonátot tartalmazó hullámok a barlang  falait és járatait, így annak falai simák, színükben pedig a tó azúrkék árnyalatait vonultatják fel. A látvány intenzitása és a márványos színek mélysége vízállástól és az évszaktól függően változik.

Lençóis Maranhenses dűnék, Brazília

A Lençóis Maranhenses dűnék első pillantásra úgy néznek ki, mint bármely homokos sivatag. Ha azonban közelebb lépünk, megláthatjuk, hogy az egyes homokhullámok között mély víz húzódik. A turistalátványosság a Preguiças folyó mentén található. A látszólag sivatagos terület közvetlen szomszédságában már az Amazonas-medence fekszik, így a dűnék ki vannak téve a közeli terület özönvízszerű esős évszakainak. Július és szeptember között a halmok közötti mélyedések megtelnek esővízzel, és változatos mélységű és nagyságú tavak jönnek létre.

Fehér sivatag, Egyiptom

Kairó nyüzsgő városától néhány órára található egy olyan sivatag, amelyen áthaladva könnyen úgy érezhetjük, mintha egyenesen a Hold felszínén landoltunk volna. Az erózió és homokviharok által formált egyedülálló, hófehér sziklaképződmények monumentális, absztrakt szobrokként magasodnak. Formájukat tekintve is változatosak. Van, amelyik egy gombára, másik inkább fagylalttölcsérre hasonlít.

Waitomo Glowworm barlangok, Új-Zéland

1887-ben Tane Tinorau maori főnök egy Fred Mace nevű angol földmérővel együtt úgy döntött, hogy bejárják a Waitomo-barlangokat Új-Zéland északi szigetén. Egy apró tutajjal indultak el a barlang bejáratától, a patak azonban egyre mélyebbre vitte őket. A sötétben egyszerre azt vették észre, a fejük felett fényes csillagok ragyognak. A valóságban persze nem egy galaxisra bukkantak a barlangban, hanem foszforeszkáló férgek ezreit találták meg. A férgek kolóniája a mai napig ott él, hogy különleges, földöntúli látvánnyal lepje meg a látogatókat.

Caño Cristales, Kolumbia

Az év nagy részében a Caño Cristales éppen olyan, mint bármely más folyó: zöld mohákkal borított sziklái között a hűvös, tiszta víz zubog alá. A szeptembertől novemberig tartó rövid időszakban azonban a folyó egy teljesen más arcát mutatja. Ekkor virágzik ki ugyanis Macarenia clavigera nevű növény a folyómederben, amitől az egész víz ragyogó vörös színűvé válik. A látványt a sárga és zöld sziklafoltok, kékellő víz teszi még színesebbé.

Avatar Hallelujah-hegy, Kína

A Zhangjiajie nemzeti erdőpark világszerte ismert függőleges sziklaoszlopairól, melyek nem csak, hogy monumentálisak, de mindegyiket sűrű, zöld, fás növényzet borít. Az erózió következtében kialakult táj évente harminc millió turistát vonz. 2010-ben kapta mostani nevét, az Avatar Hallelujah-hegységet, miután minden idők legnagyobb kasszasikerében, az Avatarban szereplő Pandora lebegő Halleluja-hegyéhez innen merítették az ihletet az alkotók.

The Spotted Lake, Kanada

A magyarra Foltos-tóként fordítható állóvíz az Okanagan és a Similkameen-völgy között található, Brit Columbiában. A víz mennyiségben tartalmaz magnéziumot, kalciumot és nátrium-szulfátot, valamint egyéb ásványi anyagokat, de nyomokban ezüst és titán is fellelhető benne. Nyaranta a víz jelentős mennyiségben elpárolog a tóból, az ásványképződmények pedig ilyenkor felbukkannak a vízben, hogy távolról nézve foltos hatást keltsenek. Kanadában és az Egyesült Államokban sokan szent, csodatévő, gyógyító erővel bíró gyógyászati területnek tartják, a körülötte fekvő kőhalmok pedig sírokat rejtenek.

Pamukkale, Törökország

Egykor Hierapolis ősi városa állt azon a területen, ahol most Pamukkale különleges vizei láthatók. A terület valaha római kori gyógyfürdőként funkcionált. A halványkék vizű, vakítóan fehér, természetes medencék tarkítják. Vizét melegvizű források táplálják, amely évezredek óta zubog alá a domboldalon.

Bisti Badlands, Egyesült Államok

Az Új-Mexikó északnyugati részének sivatagában található Bisti Badlands igazi földöntúli hatást kelt. A tájat ugyanis furcsa, hullámzó, színes homokkőből és agyagból formált, gombaszerű képződmények uralják. A hatalmas kőszobrok labirintusszerű rendszereket alkotnak.

(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Getty)

természeti csoda | nagy sztori | úti cél | utazás

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram