A világ tizenöt legjobb kerékpárútja, amin életre szóló élmény végigtekerni

Mi különbözteti meg az átlagos kerékpárutakat a világ legjobbjaitól? A panoráma, ami fogadja a bicikliseket. A Norvégia partjainál elterülő szigetektől Anglia buja, lankás vidékéig találhatunk olyan festői utakat, amiken egyszer az életben érdemes végigtekerni. 

Wight-sziget (Egyesült Királyság)

Zöld dombjaival, látványos partszakaszaival a Wight-szigetek minden kerékpárosnak megjelenik az álmaiban. A szárazföld belsejébe kanyarodva a zord sziklák képeit zöldellő völgyek váltják fel. A legjobb az egészben talán az, hogy a sziget mindössze három órás autóútra van Londontól, így egy angliai tartózkodás esetén tökéletes választás lehet egy  hétvégi kerékpáros kirándulásra.

Shimanami Kaido (Japán)

Első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy a japán útvonalon életveszélyes lehet kerékpározni. Valójában azonban ez nincs így, hiszen a Shimanami Kaido kerékpárútját leválasztották az autós forgalomtól, így a biciklisek nyugodt és biztonságos körülmények között tekerhetnek át a monumentális hidakon és a festői szigeteken.

Great Divide Mountain Bike Route (Kanada)

A kanadai Albertától egészen Új-Mexikóig vezető Great Divide Mountain Bike Route határozottan nem kezdők kerékpárosoknak való úti cél. Ennek oka, hogy az észak-amerikai szakaszok gyakran nagyon elszigetelt vidékeken haladnak át, ahol jávorszarvasok és grizzlik is felbukkanhatnak. A lélegzetelállító kilátás azonban minden bizonnyal kárpótol a plusz adrenalinért.

Barátság autópálya (Kína)

A Barátság autópálya Kínában található, de áthalad a tibeti Lhásza városán és a nepáli határon is. Az út hihetetlen magasságokba repít, tiszta napokon pedig még a Mount Everest is láthatóvá válik a távolban.

Route des Vins (Németország és Franciaország)

Szőlőültetvények szegélyezik a Route des Vins utat, amely Németországon és Franciaországon keresztül kanyarog. A kígyózó útvonal történelmi városokon és mesés bortermő vidékeken vezeti át a bicikliseket.

Halál útja (Bolívia)

Ahogy a neve is sugallja, a bolíviai Halál útja minden bizonnyal a legveszélyesebb kerékpárút a listánkon. A bicikliseknek itt végighaladva arra kell különösen figyelniük, hogy ne menjenek túlságosan közel a sziklaperemhez, egyúttal az autós forgalomtól is biztonságos távolságot kell tartaniuk. A kilátás azonban, ami az út során rájuk vár, egészen hihetetlen.

Északi-tengeri kerékpárút (Norvégia)

A látványos északi-tengeri kerékpárút a norvég Hordaland szigeteken vezet át, de hosszabb távban gondolkodva, más bicikliutakra rácsatlakozva, végig lehet tekerni Svédországon, Dánián, Németországon, Hollandián, Belgiumon, Franciaországon, Anglián és Skócián is.

Garden Route (Dél-Afrika)

A földkerekség legváltozatosabb tájai várják a kerékpárosokat Dél-Afrikában. Ha Fokvárosban nyeregbe pattannak és a Garden Route-on elindulnak kelet felé, tizenkét nap alatt mindent megtapasztalhatnak, ami a környéket jellemzi. Kopár sziklák, perzselő forróság és bámulatos tengerparti szakaszok váltakoznak. Érdemes egy hosszabb pihenőt bekitatni a Mossel-öbölben és az Addo Elephant vadvédelmi parkban is.

The South Downs Way (Anglia)

A South Downs Way Anglia szívén, a gyönyörű brit vidéken visz keresztül. Néhol kíméletlen emelkedők várják a bicikliseket, akik a kis falvak kocsmáiban és vendégházaiban egy korsó sörrel és finom falatokkal tudják megjutalmazni magukat.

The Great Ocean Road (Ausztrália)

A The Great Ocean Road Ausztráliát szeli át Torquaytól Allansfordig. A világ talán leglátványosabb tengerparti szakaszában lehet egészen hosszan tekerni.

Udaipurból a Tádzs Mahalig (India)

India különlegesen szép tájakat rejt, amelyek egy része megcsodálható az Udaipurból Északnyugat-India szívén át egészen a Tádzs Mahalig vezető úton. A kerékpáros kihívás akár tizenkét napig is tarthat, a pihenőknek köszönhetően azonban az út során az indiai kultúrában is el lehet mélyülni.

A körgyűrű (Izland)

Az egész szigetet körbetekerhetjük az 1-es úton. Érdemes Reykjavikból indulni és az óramutató járásával ellentétes irányban haladni. Az út során Izland látványos tájai fogadják a kerékpárosokat, akik vulkánokat, gleccsereket és látványos vízeséseket is érintenek. A kéthetes utazás nem kezdő bicikliseknek való és érdemes a nyári időszakban nekivágni, amikor magasabb a napsütéses órák száma és hosszabbak a nappalok is.

Rajna kerékpárút (Svájcból Hollandiába)

A Rajna mentén tekerve a svájci Andermattból egészen a hollandiai Hook of Holland-ig eljuthatunk. A hat országon keresztül vezető út során szőlőültetvényeket, csodás kastélyokat, apró falvakat és rengeteg szélmalmot érinthetünk.

Cap de Formentor (Spanyolország)

Mallorca ékköve a Cap de Formentor világítótorony, amelyet biciklivel Puerto Pollensa városából lehet megközelíteni. A Baleár-szigetek legmagasabb világítótornya a Földközi-tenger sziklás partvidékén magasodik és a profi kerékpárosok egyik legkedveltebb úti célja.

Déli Fekete-erdői kerékpárút (Németország)

A Fekete-erdő déli kerékpárútján való biciklizés tündérmesébe illő tájakat, sötét erdőket, látványos kastélyokat érint, de elhalad a Titisee-tó mellett és betér a svájci Bázel városába is. A három-öt napos utat Freiburgban érdemes indítani és a körtúrát követően is itt ajánlott befejezni.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

bicikli | kerékpárút | országúti kerékpár | kerékpár | bicikliút

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom