Öt mód, ahogyan elkerülheted a tömeget Velencében

Velence csábításának nehéz ellenállni, nem csoda, hogy évről évre rengeteg turista keresi fel a várost. Mit tehetünk, ha mi is szeretnénk megmerítkezni a legendás látnivalók szépségében, de elkerülnénk a bagno di follát, vagyis a tömegben fürdőzést?

Séta a Dorsoduro negyedben

Velence történelmi központja hat kerületből vagyis sestieriből áll, és a legnagyobb tömeg ezen belül a bazilikának otthont adó San Marcóban és a Rialto híddal díszített San Polóban hömpölyög. Amint ezektől egy kicsit távolabb kerülünk, eltűnik a rengeteg ember, és marad a hamisítatlan velencei hangulat.

Ha egy kerületet kellene választani, sokan a Dorsodurót ajánlják, melynek felfedezését a La Salute vaporetto megállónál kezdhetjük.

Útba ejthetjük a barokk homlokzatáról híres Santa Maria della Salute-bazilikát, amelyet az 1630-as években azért építettek, hogy megünnepeljék a pestisjárvány végét, és az innen öt perces sétára található Peggy Guggenheim Gyűjteményt, majd a tizenöt perces sétával elérhető Campo Santa Margherita teret, amely ideális hely a pihenésre és a falatozásra. Később a Gallerie dell’Accademia felé vehetjük az irányt, amely Tiziano, Tintoretto és Canaletto festményeinek hatalmas gyűjteményét tárja elénk.

Látogatás egy római reneszánsz palotában

Velence kevésbé ismert múzeumaiban szintén egy kis lélegzethez juthatunk, ezek közül pedig az egyik legbájosabb a a sestiere Castellóban található Palazzo Grimani, mely egykor Velence politikai és kulturális életét a római művészet híveként és lelkes gyűjtőjeként uraló Grimani család lakhelye volt. A palota grandiózusan elegáns római reneszánsz stílusban épült, és mintegy százhúsz ókori római szobor is található benne.

Támogassuk a Scuolákat!

Bár a scuola szó szerint iskolát jelent, Velencében a kifejezés egy kicsit más értelmet kapott, és azokat a szervezeteket jelölte, amelyek különböző nemzetiségek és hivatások tagjait tömörítették, hogy a hasonlóan gondolkodók támogathassák egymást. Ma leginkább a székhelyekként szolgáló épületek gyűjteményei tartanak számot a látogatók érdeklődésére, akik a jegyek megvásárlásával ezek fenntartását támogatják.

Scuola Grande di San Rocco

A Több tucat Scuole közül három emelkedik ki, a fenséges márványhomlokzatú Scuola Grande di San Rocco, amely Tintoretto legszebb alkotásainak ad otthont és egyik termét Tintoretto Sixtus-kápolnájának tartják. A Scuola Dalmatában a velencei reneszánsz egyik mestere, Vittore Carpaccio festménygyűjteményét találjuk, a Dorsoduróban található Scuola dei Carmini mennyezetét pedig Tiepolo 1740 körüli vászonfestményei fedik.

Scuola dei Carmini

Elsőbbségi jegyek

Aki nem akar lemaradni a legismertebb látnivalókról sem, annak is akad mentstvár az elsőbbségi jegyek formájába. A Szent Márk-bazilikába például kilenc euróért kapható, és külön bejáraton léphetünk be vele, a Dózse-palotába pedig harminc euróért válhatjuk meg.

A palotába szóló minden jegy érvényes egyébként a közelben lévő Biblioteca Nazionale Marciana könyvtárba, amely csendes menedéket kínál a tömegfürdő után.

Élvezzük a várost a kirándulók érkezése előtt

Velencébe a turisták túlnyomó többsége egynapos kirándulásra utazik, legtöbbjük vonattal vagy hajóval éri el a várost a délelőtti órákban. Ez azt jelenti, hogy kora reggel jó eséllyel még nincs tömeg, de akár a reggeli, kora délelőtti órák is ideálisak lehetnek a Rialto-híd és a Szent Márk környékén való barangoláshoz.

Ha el akarjuk kerülni a tömeget, érdemes lehet az utószezonban utaznunk, aminek más előnyei is vannak, bármikor is megyünk azonban, nem árt óvatosnak lenni, mert szigorú szabályok vannak érvényben.

(Forrás: The New York Times, képek: Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | velence | rejtett kincsek | tömeg | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom