Egyre több magyar utazik ebbe az országba: átalakítaná a turisztikai térképet a népszerű úti cél

Törökország célja, hogy a közeljövőben a világ harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja legyen, a turista szezon egész évben tartson, ne csak a tengerpartot, hanem az egész országot ismerjék meg a látogatók, akik között emelkedjen a tehetősebb utazók aránya.

A Török Turisztikai Promóciós és Fejlesztési Ügynökség közleménye szerint 2023-ban tíz százalékkal 56,7 millióra nőtt a Törökországba látogatók száma, ezen belül a magyar turistáké jóval nagyobb arányban, 165842-ról 222327-re emelkedett. Miközben a látogatók száma tíz százalékkal nőtt tavaly, a turisztikai bevétel tizenhét százalékkal 54,3 milliárd dollárra emelkedett, ami jelzi az elmozdulást a tehetősebb turisták felé.

Törökország mára már nem csak a családi nyaralások népszerű célpontja, hanem a közelmúltban a nagyszámú beruházásnak és a stratégiaváltásoknak köszönhetően a magas minőséget és kulturális kikapcsolódásokat kereső utazók számára is kedvelt célpont lett.

Mehmet Nuri Ersoy kulturális és idegenforgalmi miniszter tervei között szerepel, hogy a turisztikai szezont tizenkét hónapra, azaz egész évre kiterjessze Törökország, és bővüljön a turistákat vonzó területek száma is.

Ölüdeniz

"Törökország márvány-tengeri és a mediterrán régiói termelik az ország turisztikai bevételeinek nyolcvan százalékát. Az égei-tengeri régió körülbelül tíz százalékot tesz ki, míg a fennmaradó tíz százalékon a fekete-tengeri régió és Anatólia más részei osztoznak. Az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy az égei-tengeri partvidék is vonzó legyen a turisták számára.

Mivel a tehetősebb réteg nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra, ezért a minisztérium szorgalmazza, hogy a turisztikai létesítmények fenntarthatósági tanúsítványokat kapjanak. A mintegy 21 ezer törökországi szálloda közül több mint 16 ezer már megszerezte a tanúsítványt. A különféle sportversenyek és fesztiválok szervezését is segíti a minisztérium.

Alanya

Óriási előrelépésnek nevezi, hogy nőtt az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínek száma Törökországban, és felkerült Ankara valamint Gordion ókori városa.

Nem csoda, hogy annyian kezdik felfedezni Törökországot, mert itt a luxust is megfizethető áron kapjuk, Isztambul pedig az idei év egyik legtrendibb városa lesz.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

turizmus | törökország | utazás

FOLYTASD EZZEL

Káosz Dubajban, leállt a reptér, mindenki maradjon otthon

Száznegyven éjszakán át hajózhatunk a világ legszebb vizein ezen az új körutazáson

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom