Faházkánaán Kapolcson - A Treehouses és a Hello Wood bevette a Balaton-felvidéket

Aki figyelmesen követte az elmúlt évek fa- és lombházforradalmát itthon, biztos belebotlott már a Treehousesba. Bár a sikertörténetük az Egerhez közeli, idilli faluban, Noszvajon kezdődött, hosszú tervezés után idén a Balaton-felvidék egyik legszebb és legérintetlenebb részén, a Kapolcs és Vigántpetend által közrefogott Csórompusztán is megvetették a lábukat. Hat különleges, sziklára emlékeztető épülettel hoztak életet a településre, ahol a Balaton nyári nyüzsgésében is könnyű nyugalmat, intimitást és természetközeli élményeket találni.

A koncepció

A házak alapreceptje Noszvajról már ismerős lehet: sok-sok fa, letisztult belső terek, privát szauna és jakuzzi, pazar reggeli, friss levegő és csend. A csapat - azaz Maliga Péter és Dévényi Viktor – viszont már az elején érezte, hogy a lombházak, kilátótornyok és a cabin után kell egy kis vérfrissítés - ezért is vonták be a hazai faépítészet egyik legsikeresebb csapatát, a Hello Woodot a házak tervezéséhez, akik végül nemcsak a különös építészeti megoldásokban, hanem a teljes beruházásban is partnerek lettek.

A szorosabb együttműködés már csak azért is adta magát, mert a csórompusztai terület, ahol a sziklák végül felépültek, korábban a Hello Wood nemzetközi építőtáborainak a helyszíne volt.

A hosszú, szétágazó fasétánnyal összekötött faházak tervezésekor nemcsak az izgalmas formavilág volt szempont, hanem az energiatakarékos megoldások is. Ennek köszönhető, hogy a sziklák fűtési és hűtési igénye minimális, ami a legritkább esetben jellemző a hasonló céllal épített kabinokra.

Szintet léptek a vendéglátásban

A februári indulás óta a sziklák a noszvaji lombházakhoz hasonlóan közel teltházzal futnak. A hely egyetlen gyenge pontjának az indulás előtt a vendéglátás tűnt: a partközeli településekhez hasonlóan Kapolcs környékén is tavasztól őszig tart a szezon, a helyi éttermekre nem lehetett számítani sem a reggelit, sem az ebédet vagy vacsorát illetően.

Így aztán Péterék húztak egy merészet, és a fogadóépület hátsó részében konyhát építettek, ahol a helyi sajtokkal, sonkával és kolbásszal tuningolt reggeli kosarak előkészítése mellett egyszerűbb ebédekhez, és a négyfogásos vacsorákhoz is van elég hely és infrastruktúra.

Sosem volt titok, hogy a Treehouses elsősorban párokra épít - így minden részletben fontos szempont, hogy megőrizzék a hely intimitását. Ezt erősíti a sziklák elhelyezése a területen, csakúgy, mint a vacsorahelyszín kialakítása. A csapat kétfős iglukat épített, saját, fatüzelésű kályhával, hangulatfényekkel, hatalmas szénabálákkal, azt az érzést keltve, mintha egy privát séfet béreltünk volna egy romantikusm vacsorára a puszta közepén.

Az ételek szerencsére nincsenek túlhúzva, egy jobb vidéki bisztró ízeit találjuk a tányérokon: gyakran feltűnnek a menün gazdag ragulevesek, omlós szuvid húsok, dödölle vagy épp olyan klasszikus desszertek, mint a somlói vagy a panna cotta.

Mennyi az annyi?

A noszvaji házakat Péterék csúcsra járatták az elmúlt években, köszönhetően annak is, hogy a piac meglehetősen lassan reagált és több, mint két év kellett, mire hasonló stílusban és minőségben épültek faházak, szerte az országban.

Ma Noszvajon és Kapolcson egyaránt körülbül nyolcvanezer forint az induló ára annak, hogy az egyedi házak kényelmét és extra szolgáltatásait élvezhessük, ami a házak típusától, az időszaktól és a foglaltságtól függően változhat.

A privát jakuzzi mindenhol alapfelszereltség, ahogy Kapolcson a pusztára néző infraszauna is. A sziklák klimatizáltak, a minibárban extra finomságok és helyi borok sorakoznak, a pihenést pedig könnyen fordíthatjuk át aktív kikapcsolódássá és akár vagány, favázas elektromos biciklikkel vagy hagyományos kétkerekűekkel is bejárhatjuk a vidéket a vacsora előtt.

Egy biztos: a Treehouses kapolcsi házaira is igaz, hogy az itt szerzett élményeket felesleges forintosítani. A sziklák a noszvaji lombházakhoz hasonlóan új szintet jelentenek a környék szálláshelyei között, a különleges vacsorahelyszín pedig olyan fűszer, amire sokáig fogunk emlékezni.

(Fotók: Treehouses, Gyana Dániel)

luxuskabin | sziklák | csórompuszta | lombház | vigántpetend | kapolcs

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Csábító a magas a kamat, de mást is mérlegelni kell – private banking az MBH Bankkal
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom