Mégsem lenne szabad annyi vizet innunk? Lehet, hogy sok a napi nyolc pohár

Persze, minden a pohár méretétől függ.

Huszonhárom országban, 5604 fő részvételével zajlott az eddigi talán legátfogóbb kutatás, amely az emberek vízháztartásának működését térképezte fel. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyorsan cserélődik ki a víz a szervezetben, és arra jutottak, hogy ez nagyon eltérő lehet az ember korától, nemétől, aktivitási szintjétől és környezetétől függően.

A meleg és párás éghajlaton és nagy magasságban élőknek, valamint a sportolóknak, a terhes és szoptató nők szervezete gyorsabban használja el a vizet, ezért nekik többet kell inniuk.

A legnagyobb vízigényük a 20-35 éves férfiaknak van, ami átlagosan napi 4,2 litert jelent. Ez az életkorral csökken, és a kilencvenes éveikben járó férfiaknak már csak átlagosan két és fél liter vízre van szükségük naponta, akárcsak az ilyen korú nőknek, akiknek viszont húsz és negyven éves koruk között 3,3 liternyi a vízszükségletük.

A sportolóknak körülbelül egy literrel több folyadékhoz kell jutniuk, mint a nem-sportolóknak, de minden más korcsoportnál gyorsabban pörög az újszülöttek vízháztartása,  az ő testükben található víznek mintegy 28 százaléka kicserélődik egy nap alatt. Persze az említett vízmennyiségekbe az étkezésekkel bevitt folyadék is beleszámít.

„Az az általános javaslat, miszerint naponta nyolc pohár vizet kellene meginni, vagyis körülbelül napi két litert, a legtöbbünkre valószínűleg nem illik”

mondta John Speakman professzor, a tanulmány egyik szerzője, az Aberdeeni Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, úgy véli, hogy

ezt az ajánlást a legtöbben figyelmen kívül hagyhatják, és követhetik, amit a testük diktál."

Persze, kétdecis poharakkal számolva a kép mindjárt másképp fest, és így meg is kapjuk azt a mennyiséget, amire viszont még a kisebb vízigényűeknek is érdemes figyelniük, és ami a köztudatban mégiscsak az ideális mértékként él.

Speakman ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy ha negyvenmillió brit felnőtt fél literrel több vizet iszik meg, mint amennyire szüksége van, az naponta húszmillió liter elpazarolt vizet jelent.

Ha unod a vizet, akkor készítsd el a tökéletes limonádét, vagy ezt az ízletes, forró italt.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

vízivás | ivás | víz | mennyiség | ideális

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom