Európa legnépszerűbb templomaiban annyi a turista, hogy a hívek imádkozni se tudnak

Európa-szerte nőtt a turisták száma az idei évben, a rohamot pedig a templomok is megérzik.

Daniel Olsen, a Brigham Young Egyetem professzora szerint a templomok a turisztikai piac egyik legnagyobb szegmensét jelentik, évente mintegy 330 millió ember látogat el vallási helyszínekre szerte a világon. A turisták és a hívők koordinálása azonban egyre nagyobb kihívást jelent.

A Times Free Press szerint Barcelona egyike azon európai városoknak, amely rekordszámú látogatót regisztrált idén, a turistaroham meghaladta a járvány előtti szintet. Éppen ezért itt már most komoly problémát jelent a turisták és a hívők templomi látogatásának összehangolása. A hosszú távú megoldás az lehet, ha a templomok elkülönítik a két csoportot úgy, hogy például istentiszteletek idején csak az imádkozni vágyók mehetnek be.

A Vatikán idén tavasszal már új gyakorlatot vezetett be a probléma megoldására.

Külön utat nyitottak azoknak, akik imádkozni vagy szentmisére mennek, így nekik nem kell beállniuk a napi körülbelül ötvenötezer turista közé, akik meg akarják nézni a Szent Péter-bazilikát.

A Santiago de Compostela székesegyház rektora, José Fernández Lago elmondta, hogy náluk is nőtt a látogatók száma. Nyilatkozatában úgy fogalmazott:

egyesek elmennek a katedrálisba, és nem veszik észre, hogy egy templomban vannak.

Ugyan a székesegyház nem szed belépési díjat, de a napi négy szentmise alatt a látogatás nem megengedett.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

Bazilika | templom | turizmus | túlturizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom