Tényleg elkezdődött: ezért tüntet a több ezres tömeg Európa egyik legfelkapottabb úti célján

Már korábban írtunk arról, hogy tiltakozás készül a Kanári-szigeten, most pedig el is kezdődtek a megmozdulások: több ezren gyűltek össze szombaton többek között Tenerifén, Gran Canarin, de különböző nagyvárosokban is, például Madridban.

Bár az idegenforgalom a szigetcsoport GDP-jének mintegy harmincöt százalékát adja, a tüntetők szerint a jelenlegi helyzet már megfizethetetlenné és környezeti szempontból is fenntarthatatlanná tette a lakosok életét olvasható a Telex.hu cikkében.

A tüntetéseket környezetvédelmi csoportok is támogatják, például a Greenpeace és a WWF. „Elértük azt a pontot, ahol az erőforrások felhasználása és a lakosság jóléte közötti egyensúly megbomlott – különösen az elmúlt évben” – mondta Víctor Martín, a szombati tüntetés egyik koordinátor.

Tavaly 13,9 millió turista látogatta meg a 2,2 millió lakosú szigeteket. A spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint a Kanári-szigeteken élők 33,8 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye. A szigetcsoport több részén a helyiek lakhatását is veszélyeztetik az alacsony bérekhez képest magas bérleti díjak.

A lakosok szeretnék, ha korlátoznák a bejövő turisták létszámát, és tanulmány készülne arról, hogy az egyes szigetek milyen terhelést bírnak el.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke azt ígérte, lépéseket fognak tenni az ügyben. Szerinte „a Kanári-szigetek turisztikai modellje sikeres volt, de nyilvánvalóan, mint mindenben, itt is vannak dolgok, amelyeket tökéletesíteni lehetne”.

Mostanra kijelenthető, hogy szinten minden népszerű úti cél küzd a tömeggel. Van, ahol hotelépítési tilalommal, máshol belépőkkel igyekeznek fékezni az áradatot.

(Forrás: Telex, képek: Getty Images)

kanári-szigetek | tömegturizmus | tüntetés | spanyolország | turizmus

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram