Turistákat vitt a világűr szélére a kereskedelmi űrrepülés úttörője

A Virgin Galactic csütörtökön először vitt turistákat a világűr szélére a levegőből indított, rakétahajtású VSS Unity űrrepülőgépének fedélzetén.

A jármű helyi idő szerint 9 óra 20 perckor lőtt ki a hordozórepülőről Új-Mexikó felett, és négy utasát, a cég oktatóját és három turistát nagyjából 88,51 kilométeres magasságba repítette.

Az űrhajó fedélzetén összesen hat személy tartózkodott az űrrepülő parancsnokával, CJ Sturckow volt Nasa-asztronautával, a pilótával, Kelly Latimerrel és Beth Mosesszel, a Virgin Galactic vezető űrhajós-oktatójával együtt, aki a repülés előtt kiképezte a legénységet.

A három turista egyike volt az antiguai Keisha Schahaff, wellness coach, aki egy versenyen nyerte az utazást, és magával vitte 18 éves lányát, Anastasia Mayerst is, a harmadik utazó pedig a nyolcvan éves Jon Goodwin egykori olimpikon volt, aki kenusként vett részt az 1972-es müncheni olimpián, és akinél később Parkinson-kórt állapítottak meg.

A repülő ugyan nem érte el a Föld körüli pályát, az utasok mégis több percen át megtapasztalhatták a súlytalanságot, és láthatták a Föld görbületét is.

A gép körülbelül 3Gs sebességgel haladt.

A Galactic 02-ként jelölt utazás a Virgin Galactic második kereskedelmi űrrepülése volt, de az első olyan, amely privát ügyfeleket szállított. Júniusban a Galactic 01 az olasz légierő és az olasz Nemzeti Kutatási Tanács háromfős személyzetét vitte fel az űrbe, korábban pedig, még 2021 júliusában a cég tulajdonosa, Richard Branson is elutazott a VSS Unity fedélzetén az űrbe és vissza.

A Virgin Galactic szerint az űrutazás iránt már mintegy nyolcszázan érdeklődnek, a jegyek ára 250 ezer és 450 ezer dollár között mozog. A hamradik, Galactic 03-as kereskedelmi űrrepülést szeptemberre tervezik.

A remények szerint a jövében nemcsak az űrutazás válik egyre egyszerűbbé, de seperc alatt ott teremhetünk például Pekingből New Yorkban, vagy koktélozás közben csodálhatjuk meg odafentről a Földet.

(Forrás: The Guardian, képek: Virgin Galactic)

űrrepülés | kereskedelmi | űrrepülő | turisták | világűr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom