Ez lehetett az üdülési szektor „utolsó hajrája”

A Deloitte pénzügyi tanácsadó cég szeptember közepén több mint háromezer britet kérdezett meg a fogyasztási szokásairól.

A felmérésből az derül ki, hogy a fogyasztói bizalom rekordalacsony szintre esett vissza a harmadik negyedévben, és az emberek szinte a szabadidő minden területén igyekeztek spórolni, kivéve az utazásokat. Azonban az év utolsó három hónapjában épp ez utóbbi szektort érintheti a legdrasztikusabban a háztartási költségek megnyirbálása.

A jelentés szerint a fogyasztói hangulat nem volt még ilyen rossz az első, 2011-es felmérés óta.

Akkor ez a mérőszám mínusz 18 százalékon állt, az idén júliustól szeptemberig tartó időszakban viszont már mínusz 20 százalékra süllyedt, ami kétszer olyan alacsony, mint a 2021-es nyári érték. A brit gazdaságba vetett bizalom eközben egészen mínusz nyolcvan százalékig zuhant.

A szabadidőre fordított kiadások a tizenegy kategóriából kilencben csökkentek, a legnagyobb mértékben az éttermi étkezések terén.

Bár utazási kiadások negyedévről negyedévre változatlanok maradtak, 2021 azonos időszakához képest nyolc százalékponttal csökkentek a rövid pihenők és három százalékponttal a hosszabb nyaralások esetében.

A Deloitte szerint ez lehetett az üdülési szektor „utolsó hajrája”, mert a fogyasztók várhatóan minden szabadidőt érintő kategóriában kevesebbet költenek a negyedik negyedévben.

Mint írták, egyaránt visszaesés várható a hosszú és a rövid nyaralások esetében, ahol tíz-tíz százalékpontos csökkenésre számítanak. A tavalyi év azonos időszakához képest a hosszabb nyaralásokra fordított kiadások 12 százalékponttal, a rövidebb kiruccanásokéi pedig 15 százalékponttal csökkenhetnek az idén.

A megkérdezettek közel harminc százaléka mondta azt, hogy kevesebbet költ a harmadik negyedévben, és 59 százalék számít arra, hogy kevesebb pénze marad karácsonyra.

Idén ráadásul várhatóan nemcsak a háztartások, hanem a különböző városok is visszavágják a karácsonyi költéseiket.

(Forrás: Travel Weekly, Deloitte, képek: Getty Images)

felmérés | fogyasztás | utazás | spórolás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom