Hamarosan új hálókocsis vonatutakon járhatjuk be Európát

A 2022-ben már egy kiterjedt hálókocsis hálózat köti majd össze Prágát, Drezdát, Berlint, Amszterdamot és Brüsszelt.

A RegioJet és az European Sleeper új hálókocsis vonata kora este indul majd Prágából, hogy aztán Drezdán és Berlinen keresztül Amszterdamba, majd Brüsszelbe ékezzen meg. Az út során ingyenes internet-hozzáférést, reggelit, kávét és egyéb szolgáltatásokat biztosítanak majd. Ráadásul a kerékpár szállítása is minden eddiginél könnyebb lesz az ígéretek szerint.

Mint ismert, régóta tervben volt egy Európát átszelő hálókocsis vonathálózat kiépítése. Korábban Németország, Ausztria, Franciaország és Svájc állami vasútja bejelentett már egy hasonló partneri megállapodást, amelyhez egy közel hétszázmillió eurós befektetési alapot is létrehoztak annak érdekében, hogy felélesszék a kihalni látszó hálókocsis vonatutakat.

A Covid-járvány és a klímaváltozás miatt azonban várhatóan egyre nagyobb lesz a kereslet a fenntartható alternatívát jelentő vonatutak iránt, így nem meglepő, hogy a következő négy évben további öt útvonallal bővül majd a kör.

2021 decemberéig Bécs és Párizs között, valamint Münchenen keresztül, Zürich és Amszterdam között indulhatnak el hálókocsis vonatok.

A Zürich és Róma közötti vasút 2022 decemberében startol majd, egy évvel később Bécs és Párizs között indul újabb járat, 2024-től pedig Zürich és Barcelona között is kiépül a nem mindennapi összeköttetés.

Svédország még tavaly jelentette be, hogy új nemzetközi vonatjárat bevezetését tervezi, az útvonal svéd nagyvárosokat kötne össze Hamburggal és Brüsszellel. A csehek azonban mindenkit beelőznek: még tavaly indult el egy kedvező árú éjszakai járat, amely Prágát köti össze a horvát tengerparttal. A kezdeményezés a vártnál jóval nagyobb sikert aratott, hiszen már az első hetekben több mint harmincezer jegyet értékesítettek.

A reneszánszukat élhetik a pandémia miatt a vonatos utazások, amelyek nemcsak fenntartható megoldást kínálnak a repüléssel szemben, de a hálókocsiknak köszönhetően a társadalmi távolságtartás is könnyedén megvalósítható. Ráadásul a többnapos utazások során Európa legszebb vidékein haladhatunk keresztül, és olyan páratlan panorámákban gyönyörködhetünk, amelyet a levegőből esélyünk sem lenne látni.

(Fotók: Getty Images)

nagy sztori | út | új | Európa | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom