Készülj fel a határon, olyan új intézkedéseket vezetnek be, ami mindenkit érinthet

Az Európai Unió Parlamentje és Tanácsa ideiglenes megállapodást kötött a Schengeni határellenőrzési kódex aktualizálásáról, amivel többek között csökkenteni akarják a belső határellenőrzések számát.

A megállapodást megküldik a tagállamok tanácsi képviselőiből álló Állandó Képviselők Bizottságának, a dokumentumot mindkét félnek hivatalosan el kell fogadnia, mielőtt az hatályba lépne.

A megállapodás értelmében a tagállamok csak abban az esetben vezethetnek be ellenőrzéseket a belső határokon, ha bizonyítottan komoly veszély fenyegeti a belső biztonságot, és más intézkedésekkel nem lehet azt megfékezni.

A megállapodás azt is tisztázza, hogy az ellenőrzések legfeljebb egy hónapig tarthatnak, és nem hosszabbíthatók meg három hónapnál hosszabb időre. Kivéve előre látható veszélyek esetén, amikor az ellenőrzéseket maximum hat hónapra lehet bevezetni és legfeljebb két egymást követő évre meghosszabbítani. Nagy horderejű kivételes esetekben akár két évnél tovább is meghosszabbíthatók maximum kétszer hat hónappal.

A belső határellenőrzés alternatívájaként megerősítenék a határokon átnyúló rendőrségi együttműködést a határ menti régiókban.

Az aktualizált kódex új határintézkedések bevezetését is előirányozza, hogy elejét vegyék a migránsok eszközként való felhasználásának. Eszerint új eljárásmódot írnak elő az illegális migránsok áthelyezésére is. Szabályozzák továbbá a nem uniós állampolgárokra vonatkozó utazási korlátozásokat súlyos egészségügyi veszélyhelyzetek esetén, a Covid során levont tanulságok alapján.

(Forrás: Schengen Visa Info, ec.europa.eu, képek: Getty Images)

schengeni határellenőrzési kódex | határ | változás | intézkedések | határok

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram