Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

A tizenhét európai országot tömörítő Hotelstars Union alakítja ki a szállodacsillagok rendszerét. Vagyis ők szabják meg a kritériumokat, amelyek alapján a szállodák minőségi besorolást kapnak.

A szervezet nemrég Budapesten tartotta a közgyűlését, amelyen felülvizsgálták és átdolgozták a szállodacsillagok rendszerét is. A szervezet szerint az újítást az egyre fontosabb fenntarthatósági követelmények, a munkaerő terén tapasztalható kihívások és a digitalizáció térhódítása tette szükségessé. Az új szisztéma a tervek szerint 2025 januárjában lép életbe.

A változások jegyében a kritériumok számát 247-ről 239-re csökkentették azzal, hogy bizonyos elavult elvárásokat töröltek. Más, fenntarthatósági követelményeket ugyanakkor beépítettek, így például a matracok tisztítására vonatkozó ajánlásokat azok élettartamának meghosszabbítása érdekében.

Javasolják az egyes helyiségekben a felesleges tárgyak mennyiségének csökkentését, a varró- és cipőfényesítő készletek száműzését, és azt, hogy az ágyneműket és a törölközőket csak akkor cseréljék, ha azt a vendégek kérik.

Az Európa-szerte tapasztalható munkaerőhiányra reflektálva csökkentenék a kötelező fogadási és szobaszerviz-időt, és támogatják a teljesen automatizált be- és kijelentkeztetést, különösen az egy és kétcsillagos kategóriában.

A szállodai besorolási kritériumokat öt-hatévente felülvizsgálják, hogy azokat a vendégek és a piac igényeihez igazítva korszerűsítsék, és az iparági szabványok lépést tartsanak a vendéglátó szektor változó dinamikájával. A hivatalos kritériumok a HSU honlapján lesznek elérhetőek.

A 2009-ben alapított Hotelstars Union a Hotrec Hospitality Europe keretében működik, és Görögország, Örményország, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Grúzia, Németország, Magyarország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Szlovénia, Svédország és Svájc szállodaszövetségei képviseltetik magukat benne.

Akárhány csillagos hotelben is szálljunk meg, van néhány szállodai trükk, ami bármikor jól jöhet.

(Forrás: GTP, képek: Getty Images)

csillagozás | szálloda | csillagos | csillagok | Hotelstars Union

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram