Nem volt egy koronavírusos sem, mégis mindenkinek kötelező az oltás ezen a szigeten

Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a nagykorúak számára Új-Kaledóniában, ahol eddig a lakosságnak alig harminc százaléka vette fel a vakcina mindkét adagját.

A Csendes-óceánban található szigetcsoport kongresszusa egyhangúlag megszavazta az intézkedést, amely a beutazókra is vonatkozik ezentúl. Az oltás nem lesz kötelező a tizennyolc éven aluliak számára, illetve egészségügyi okokból is felmentést lehet kérni az oltás alól.

A Franciaországhoz tartozó Új-Kaledónia a világ egyik olyan ritka területe, amelyet eddig teljesen megkímélt a járvány, egyetlen koronavírusos esetet sem jelentettek.

A 270 ezer lakosú szigetvilágban eddig 71 ezren vették fel a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, azaz a lakosság alig harminc százaléka számít védettnek, jóllehet a vírus eddig nem jelent meg Új-Kaledóniában.

A hatóságok azonban a korábbi variánsoknál fertőzőbb delta mutáns miatt nagyon valószínűnek tartják, hogy a szigorú beutazási feltételek és a kötelező karantén ellenére előbb-utóbb náluk is berobban a járvány.

Szakemberek szerint a lakosság hatvan százalékának beoltása szükséges ahhoz, hogy járvány esetén ne omoljon össze a helyi egészségügyi rendszer. Ennek oka a szakemberhiány: nincs elegendő infektológus és ápoló, miután a koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta gyakorlatilag lehetetlen beutazni a szigetvilágba.

A megszavazott törvény egyelőre nem szankcionálja azokat, akik nem kívánják beoltatni magukat. A kockázatosként megjelölt munkakörökben dolgozók – egészségügyi dolgozók, repülőtéri alkalmazottak – viszont 175 ezer frankos (félmillió forintos) pénzbüntetéssel sújthatók, amennyiben december 31-ig nem veszik fel az oltást.

Eközben letartóztattak egy nőt, miután kiderült, hogy hamis védettségi igazolványt használt azért, hogy eljusson a Hawaii-szigetekre. A lebuktatásához nem kellett riasztani a rendőrségi szakértőket, elég volt figyelmesen elolvasni az általa megadott információkat.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

eset | új-kaledónia | koronavírus | kötelező | oltás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom