Ismét lemérték a világ legmagasabb hegyét, és most más számok jöttek ki

A Mount Everest nyolcvanhat centiméterrel magasabb, mint azt eddig hivatalosan tudtuk – jelentette be közösen Nepál és Kína.

Az új csúcs mostantól 8848,86 méter.

A hivatalos kínai mérések eddig 8844,43 métert jelentettek, a nepáli adatokhoz képest négy méterrel alacsonyabbra téve a két ország határán csúcsosodó Csomolungmát. Az eltérés oka meglehetősen banális, ugyanis a kínaiak szerint a szikla magasságáig kell mérni, míg a nepáliak a hegy tetején lévő hóréteget is beleszámolják.

A kínai adatok még egy 2005-ös mérésen alapszanak. Nepál kormánytisztviselői 2012-ben azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy Kína nyomást gyakorol rájuk az általuk mért magasság elfogadására, ezért úgy döntöttek, maguk oldják meg az ügyet, hogy egyszer és mindenkorra felállítsák a rekordot. A Nepál által elfogadott 8848 méteres magasság egyébként egy 1954-es indiai mérés eredménye, az ország tehát most először végezte el a sajátját. Négy nepáli földmérő két évet készült a misszióra, mielőtt elindult a csúcsra.

Egyes geológusok szerint egy 2015-ben bekövetkezett súlyos földrengés is hatással lehetett az Everest magasságára. A 7,8-as erősségű rengés következtében kilencezer ember vesztette életét Nepálban, továbbá olyan lavinát okozott, amely maga alá temette a hegyen felépített alaptábor egy részét. A katasztrófában legalább tizennyolc hegymászó meghalt.

A tudósok úgy vélik, hogy a földrengés következtében a Mount Everest hósapkája összemehetett, illetve néhány más himalájai hegycsúcs – például a Langtang Himal – magassága egy méterrel csökkent.

Mások ellenben azzal érveltek, hogy a Mount Everest a többi himalájai csúcshoz hasonlóan valójában inkább növekedhetett az idők folyamán az eltolódó tektonikus lemezek miatt.

Szakértők szerint a nagyobb földrengések ennek a folyamatnak a megfordítását eredményezhetik.

A hegyek magasságát az átlagos tengerszint alapján mérik, tehát valójában sokkal fontosabb, hol van az alja a hegynek. Nepál a Bengáli-öblöt használta tengerszintnek, a kínai földmérők a Santung tartományban található Sárga-tengert.

A számításokban közös, hogy a földmérők trigonometriai képleteket is használtak a csúcs magasságának kiszámításához, de valakinek mindig a hegy tetején kellett lennie. A nepáliak tavaly mentek fel, míg a kínaiak májusban, ami azt jelentette 2020-ban egyedül ők jártak a csúcson, miután Nepál a koronavírus-járvány idején felfüggesztett minden expedíciót, Kína pedig nem engedte be a külföldieket az országba.

A kínai földmérők a kínai BeiDou navigációs műholdas rendszert használták, amelyet az amerikai – és a nepáliak által is alkalmazott – GPS vetélytársának tartanak.

Ez is érdekelhet:

Évtizedek óta először látszik a Himalája Nepál fővárosából

A világjárvány miatt csökkenő légszennyezettség lélegzetelállító eredménye.

(Forrás: BBC, fotók: Pixabay)

csomolungma | legmagasabb | mount everest | számok | hegycsúcs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom