Laborban készülő, újfajta műhó mentheti meg a felmelegedéssel küzdő síterepeket

A Pireneusok hegyeiben található La Molina Spanyolország legrégebbi síközpontja. A globális felmelegedéssel párhuzamosan azonban az üdülőhely, ahogy sok más síterep is szerte a világon, egyre inkább a műhóra szorul.

Ennek azonban ára van: az előállítás mindenhol víz- és energiaigényes, Spanyolország ráadásul különösen hosszan tartó és súlyos aszállyal küzd. Ezért La Molina a következő három évben egy olyan új hógyártó technológiát tesztel, amely kevésbé erőforrás-igényesnek ígérkezik, és melegebb időben is lehet vele havat készíteni.

A technológiát a barcelonai Hólaboratóriumban fejlesztik, és lényege, hogy a hóágyúkba kerülő vízhez bizonyos ásványi anyagokat, földpátokat adnak. Ezzel a felhőkben zajló folyamatokat próbálják lemásolni.

A laboratóriumi tesztek során azt találták, hogy az eljárással nagyjából harminc százalékkal csökkennek az energiaköltségek, miközben egy-másfél fokkal magasabb hőmérsékleten is elő lehet állítani a havat, mint a megszokott módszerekkel.

A következő három évben a La Molina mellett a régió két másik síterepén is tesztelik majd a technológiát, hogy kiderüljön, mennyire működik jól a különböző körülmények között. Az éles tesztek során a hatékonyság mellett a környezeti hatást is vizsgálják.

A kritikusok szerint azonban ez is csak időleges megoldást jelenthet, ha beválik, a felmelegedés ugyanis előbb-utóbb teljesen ellehetetleníti a hógyártást is.

Hóágyú  (illusztráció)

Most azonban még szerencsére találunk olyan sípályákat, ahol nem kell hóhiánytól tartanunk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

hóágyú | labor | síterep | sípálya |

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom