Az üveggömbbe zárt Tejútrendszer maga a megtestesült harmónia és a tökéletes dizájnelem

The Universe in a Sphere néven indult el az a kickstarteres projekt, amellyel a csillagászat szerelmeseit célozták meg. Egy kis üvegcsodáról van szó, amelyben az univerzumunk általunk ismert szelete, a Laniakea galaxis-szuperhalmaz látható, melynek ugyebár mi is a részesei vagyunk.

A Laniakea hawaii nyelven azt jelenti, hogy mérhetetlenül hatalmas égbolt, a 800 grammos üveggömbbe pedig ezt a felfoghatatlanul nagy birodalmat irtó részletgazdagan gyömöszölték be.

Az üveggömb 380 ezer lézerpontot tartalmaz, melyeknek mindegyike egy-egy galaxist jelöl, egy galaxisban pedig akár több milliárd csillag is lehet.

A projektet azóta továbbpörgették, és az óriási érdeklődés miatt két új üveggömböt is a piacra dobtak: az egyikben a Tejútrendszerünk, a másikban pedig a csillagképeink láthatók.

A Laniakea galaxis-szuperhalmaz, és imádott galaxisunk, a Tejútrendszer

A Tejútrendszerben nagyjából 300 milliárd csillag található, és amennyiben át szeretnénk szelni fénysebességgel, úgy 120 ezer évre volna szükségünk – persze szigorúan képzeletben, hiszen fénysebességet nyugalmi tömeggel rendelkező anyag elviekben sem érhet el. A Tejútrendszer pedig parányi része az 520 millió fényév széles Laniakea galaxis-szuperhalmaznak, így amennyiben az üvegtárgy „életnagyságú” lenne, úgy annak az északi pólusától a déliig a fény 815 millió év alatt jutna el, beleszámolva a fénylő galaxisfelhőt körülölelő üres tereket is.

Így végül is elmondhatjuk, hogy 815 millió fényévnyi mindenség van egy 8 centiméteres üveggömbbe zárva. Zseniális.

A Tejútrendszert bemutató különböző üvegtárgyak is csodásan festenek, főleg élénkebb színekben:

És persze a projekt sikeressége miatt kisebb és nagyobb gömbök, falra akasztható képek, egyéb dizájntárgyak elkészítésébe is belefogtak, no és említsük meg azt

a különleges kártyapaklit is, amely a konstellációs üveggömbhöz érkezik, és amelyen csillagképeink animált változata látható különböző tudományos paraméterrel kiegészítve.

A konstellációs üveggömbben 5068 csillag és 88 csillagkép található:

És ha már az univerzumnál tartunk:

Ilyen lehet az űr illata, amit hamarosan meg is vásárolhatunk

Gondolkoztál rajta valaha, milyen illat lehet az űrben?

(Forrás: Kickstarter; a borítóképen a Tejútrendszer látható)

The Universe in a Sphere | tejútrendszer | univerzum | csillagképek | üveggömb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom