Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Hallottad már valaha ezeket a szavakat?

Minden szakmának megvannak a maga belterjes kifejezései, és nincs ez másként az utaskísérők világában sem. Ezeket gyűjtötte össze a Travel and Leisure, angol nyelvterületről.

Vannak elterjedtebb szlengszavak, mint például az éjszakai járatokra vonatkozó red-eye flight (vörös szemes repülés) vagy a dead head (szó szerint halott fej), ami a légitársaság azon alkalmazottaira utal, akik a járaton tartózkodnak, de nincsenek szolgálatban. Ez azonban még nem minden.

Galley - galley queen (hajókonyhás, konyhakirálynő)

Ezt a kifejezést azokra az utaskísérőkre használják,

akik különösen otthon érzik magukat a repülőgép konyhájában,

és rossz néven veszik, ha más is behatol a "territóriumukra".

Jump seat ("csapóülés", pótülés)

Ez az a kisebb ülés, amelyre az utaskísérők a fel- és leszállás közben és turbulencia esetén ülnek. Amikor felállnak róla, automatikusan összecsukódik, vagyis visszaugrik.

Spinners and runners (forgolódók, légcsavarok és futók)

Ezekkel az elnevezésekkel azokat az utasokat illetik, akik az utolsó pillanatban érkeznek. A spinnernek ráadásul nem konkrét helyre szól a jegye, ezért

jellemzősen sokat forgolódik a folyosón,

amíg helyet nem talál magának. A futók azok, akik késve vagy egy másik járatról érkeznek, ezért a repülőtéren keresztül futva próbálják elérni a gépet.

Miracle flight (csodarepülés)

Ez a kissé talán túlságosan előítéletes kifejezés azokra vonatkozik, akiknek csak a felszállásnál van szükségük kerekesszékre, "csodálatos módon" azonban a leszállásnál már nem, vagyis gyaníthatóan csak arra pályáznak, hogy elsőbbséggel szállhassanak fel.

Bulkhead (válaszfal, paraván)

Ez a fal általában az első sor előtt található, és a mosdókat valamint a konyhát választja el az utastértől.

Chimes (harangjáték)

A repülés közben hallható, különböző hangjelzéseket hívják így, amelyekről korábban mi is írtunk.

Pink eye (rózsaszín szem)

A vörös szemes repülés mintájára szintén a sötétben történő, de az előbbinél valamivel korábbi utazásokra utal, melyek nagyjából éjfélig bezárólag érkeznek meg.

Crotch watch (sliccnéző)

Az a stewardess, aki a biztonsági övek ellenőrzéséért felel.

Cross-check (keresztellenőrzés)

Amikor induláskor vagy érkezéskor a kétszer is ellenőrzik a repülőgép ajtaját, hogy megbizonyosodjanak arról, minden rendben van.

Lips and tips (száj és köröm)

Ezt a szókapcsolatot azok érdemlik ki , akik a rúzsa és a körömlakkja ugyanolyan színű, és ezek a szavak arra is emlékeztetnek, hogy ebben a szakmában kiemelten fontos a makulátlan külső, nem számít milyen stresszes és pörgős munkanap is van éppen.

Ebből a cikkünkből kiderül, hogy miért nem teszik fel az utaskísérők a poggyászokat az ülés feletti tárolóba, itt pedig azt tudhatod meg, hogy miért nem mindegy, milyen ruhában szállsz fel a gépre.

(Forrás:  travelandleisure.com, képek: Unsplash, Getty Images)

stewardess | nyelv | szótár | titkos | utaskísérő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom