Egyre többen utaznak így az Antarktiszra

A Dél-Amerika és az Antarktisz között található Drake-átjárót sokan a világ legveszélyesebb óceáni átjárójának tartják, az ezen való, két napos átkelés mégis sokáig szervesen hozzátartozott az antarktiszi körutazásokhoz, afféle beavatást és belépőt jelentve a jeges kontinens világába.

Manapság azonban egyre többen választják inkább a kétórás repülőutat, ki időtakarékossági okból, ki pedig azért, hogy elkerülje a tengeribetegséget. Ezért a legtöbb, itt mozgó hajótársaság szervez olyan kirándulást, amelynek ez a szakasza repülővel is megtehető. A Travel Weekly több irodát is megkérdezett arról, melyik utazási módot részesítik előnyben ők illetve az ügyfeleik.

Legutóbb a Lindblad Expeditions-National Geographic csatlakozott a repülést is kínáló szervezők sorába. Mint Noah Brodsky, a cég kereskedelmi vezetője elmondta, az átrepülést foglaló vendégek körülbelül nyolcvan százaléka új a cégnél. Hozzátette, hogy az Antarktiszra utazók átlagéletkora ötven év körül van, így többségük dolgozik, és kevés a szabadsága, ezért szívesen megspórolja a tengeren hánykolódást. A Drake-átjárón ugyanakkor nem olcsó átrepülni, ezer dollárba kerül.

Éppen ezért lehet, hogy Lainey Melnick, a Dream Vacations texasi kirendeltségének tulajdonosa arról számolt be, hogy mivel az antarktiszi expedíciók már eleve a drágább utazások közé tartoznak, a legtöbb ügyfele mérlegeli a költségeket és a kockázatokat, és inkább fizet kevesebbet egy kicsivel több kockázatért cserébe.

Ráadásul még a mostani pontos előrejelzések mellett is előfordul, hogy törölni kell egy-egy repülőjáratot az időjárás miatt, de míg ez az arány 2019-ben tizenöt százalék volt, ma már csak három százalék.

Claire Maguire, az Island Girl Travel and Vacations tulajdonosa szintén nem erőlteti az átrepüléseket a térség nehezen kiszámítható időjárása miatt. Egyúttal úgy éli, a Drake-átkelés az Antarktisz-élmény kulcsfontosságú része. Francesco Contini, az Antarctica21 értékesítési és marketing ügyvezető alelnöke szerint viszont a Drake felett átrepülni még mindig kellemesebb, mint napokig tengeribetegnek lenni, és a cég is ezt a vonalat képviseli.

Ugyanakkor legalább egy hajótársaság tapasztalata ellentmond a repülős trendnek: a Scenic még 2021-ben hirdetett meg repülős utazást a 2023-24-es szezonra, de a kereslet hiánya miatt végül törölte. Mint Jason Flesher, a Scenic Group felfedezési műveletekért felelős igazgatója elmondta, az ő ügyfeleiknek idejük és kedvük is van a hajózáshoz, hosszabb nyaralást és teljes élményt akarnak.

Ha valaki az Antarktiszon szeretné tartani az esküvőjét, van kihez fordulnia, aki pedig huzamosabb időt töltene a fagypont alatt, annak erre a rendszeresen meghirdetett állásra érdemes jelentkeznie.

(Forrás: Travel Weekly, képek: Getty Images)

hajó | antarktisz | utazás | repülő | körutazás

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom