Így vernek át a csalók ismert légitársaságokon és szállásfoglalókon keresztül

A csalók egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak, ezért nem árt egyre inkább résen lenni.

Korábban lehetett hallani arról, hogy hogyan próbálják megszerezni a vendégek adatait szállásfoglalók rendszerén keresztül, illetve arról, hogyan próbálják a Budapesten szállást foglalókat megkárosítani.

Most a Magyar Nemzeti Bank arra figyelmeztet, hogy egy-egy utazási cég ismertsége sem garancia arra, hogy biztonságban vannak az adataink. Mint írták, több ügyfelük jelezte, hogy az ismert utazási társaságok (légitársaságok, szállásfoglalási rendszerek) által harmadik fél (autóbérlő cégek, privát szállásadók, hotelek) felé közvetített szolgáltatásoknál észleltek digitális bankkártyacsalási kísérleteket.

A károsultak csak jól ismert szolgáltatók felületén adták meg az adataikat (név, kártyaszám, lejárati dátum, CVC-kód).

Ennek ellenére utólag - akár már a külföldi utazásukról hazatérve - az tapasztalták, hogy további nagy összegeket próbáltak leemelni a kártyájukról.

Más esetekben bűnözői körök szerezhették meg nagy tömegben a szállást foglaló illetve autót bérlő utazók email címeit (vagy az ismert utazási szolgáltató vagy a harmadik fél partner informatikai rendszerének feltörésével). Ezek ismeretében az ismert szállásközvetítő vagy egyéb céghez látszólag hasonló email címről követelték, hogy a fogyasztók adják meg banki adataikat, hogy "megerősítsék a személyazonosságukat" vagy mert "bankkártyájukkal problémák merültek fel", különben visszatérítés nélkül törlik szállás/autófoglalásaikat.

Néhány óvintézkedéssel azonban elkerülhetjük, hogy csalóknak essünk áldozatul. Célszerű például korlátozni a bankkártyánk vásárlási és készpénzfelvételi limitjeit.

Érdemes igénybe venni a kártyás tranzakciókról azonnali jelzést küldő felugró ablakos vagy sms-értesítési szolgáltatást, és jóvá nem hagyott tranzakcióról értesülve haladéktalanul le kell tiltani a kártyát. Ehhez - különösen utazásnál - érdemes előkészítve tartanunk a bank elérhetőségeit. Ha külföldön járunk, hasznos lehet némi készpénzt vagy egy második fizetési kártyát is magunknál tartani támadás esetére. Szintén fontos, hogy internetes vásárlásnál soha ne adjuk meg a bankkártya PIN-kódját még kérésre se, arra csak az ATM-eknél, POS-termináloknál van szükség.

Olykor előfordulhat az is, hogy egy cég a kaucióval trükközik, de ez nem túl gyakori. A (külföldi) autókölcsönzéshez, szállásfoglaláshoz (de akár egy automata benzinkút használatához is) a szolgáltatók - üzleti-elővigyázatossági okokból - gyakran nem csak a szolgáltatási költséget vonják le, de ezen felül letétet is felszámítanak.

Ha viszont nem történt kár (például nem sérült az autó vagy a szállodai szoba), a letétet utólag visszatérítik. Előfordulhat az is, hogy már a foglalás után a szolgáltató legálisan egy kis összegű "próbalevonást" végez a kártyáról, amelyet aztán azonnal visszatérít, így ellenőrzi, hogy a számlaszám tényleg létezik. Akadnak olyan szolgáltatók is, akik a letét teljesítéséhez készpénzt, esetleg betéti bankkártyát nem, csak hitelkártyát fogadnak el. Ezek viszont nem tartoznak a csalások körébe.

Hamisítják viszont már a MÁV-kedvezményeket, és az egyik legnépszerűbb ételalapanyagunkat is.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

csalás | bankkártya | utazás | szolgáltatás

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram