Öt ok, amiért az utazás jót tesz az egészségnek

Annak ellenére, hogy a sötét felhők egyre inkább gyülekeznek felettünk és az utazás lassan ismét nehézkessé válik, számos egészségügyi ok van, amiért mégiscsak érdemes lehet biztonságos körülmények között útra kelnünk.

Amikor a stresszhormonok – például a kortizol – emelkedése tartósan fennáll, megnő számos krónikus betegség, így például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szorongás, az álmatlanság kialakulásának kockázata. Éppen ezért rendkívül fontos a szakértők szerint az, hogy időt szánjunk a stresszhatások leküzdésére, melyhez az utazás nagyszerű eszköz lehet.

Az utazás ugyanis lehetővé teszi számunkra, hogy eltávolodjunk a mindennapjaink stresszforrásaitól, újraindítsunk a testünket és a szellemünket is, így pedig javítani tudunk általános egészségi állapotunkon is.

És hogy miért érdemes kiruccanni?

Az utazás javíthatja a szív egészségét. 2019-ben a kutatók hatvanhárom munkavállaló bevonásával végeztek egy vizsgálatot, mely megállapította, hogy azok esetében, akik több szabadnapot vettek ki, alacsonyabb a metabolikus megbetegedések előfordulása.

Egy 2018-as tanulmány szerint még egy hosszú hétvége is csökkenti a stressz-szintet az utazást követő legalább öt hétig.

A természetben tett kirándulások segíthetnek az általános egészségi állapot és a közérzet javításában. A zöldebb városi területeken élők esetében alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség, az asztmás kórházi kezelés, a szorongás kialakulásának kockázata.

Az utazás növelheti a termelékenységet a munkahelyen. A Time Off 2016-os jelentése megállapította, hogy azok a munkavállalók, akik évente tizenegy vagy több szabadnapot vettek igénybe, nagyobb valószínűséggel kaptak béremelést az előző három évben, mint azok, akik csak tíz vagy annál kevesebb szabadnapot vettek ki.

Az utazás fokozza a kreativitást. Shelley H. Carson, a Harvard Egyetem pszichológia professzora egy korábbi nyilatkozatában a Vogue-nak azt mondta: az új tapasztalatok új ötleteket szülnek, az utazás pedig kitágítja a perspektívánkat.

Az elmúlt másfél évben azonban a természet hangjai is felerősödtek, egyre több és változatosabb madárénekre lehetünk figyelmesek. Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint a madárdal hallgatása szintén jótékony hatással van az egészségünkre.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

nagy sztori | utazás | kirándulás | betegség | egészség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom