Elárasztották a magyarok ezt a kis fürdővárost a hosszú hétvégén

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása szerint több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken az utazók. A vendégéjszakák több mint hatvan százalékát (190 ezer éjszakát) belföldi, közel negyven százalékát (115 ezer éjszakát) pedig külföldi turisták foglalták le. A legjellemzőbbek a kétéjszakás, kétfős utazások voltak március 14-17. között.

A közel 210 ezer vidéki vendégéjszaka nyolcvannégy százalékát töltötték el belföldi utazók, de szép számmal érkeztek nemzetközi vendégek a vidéki szálláshelyekre is. A legtöbben Csehországból, Németországból és Ausztriából jöttek.

A turisztikai térségek közül kiemelkedő érdeklődés övezte a Balatont, a Mátra-Bükköt és Budapest környékét.

A legtöbben párban utaztak, 76 ezren foglaltak két főre, de a családok közül is sokan útnak indultak. A belföldi vendégek tizennégy százaléka volt tizennyolc évnél fiatalabb.

Budapest mellett a fürdővárosok voltak a legnépszerűbbek: Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros és Bük ezúttal is sokakat vonzott.

A fürdővárosok közül arányaiban a legtöbb külföldi Bük városában szállt meg, míg a hazai utazók aránya Zalakaroson volt a legnagyobb.

A fővárosban közel százezer éjszakára érkezett foglalás, aminek tizenhat százalékát a belföldi vendégek adták. A budapesti vendégforgalom több mint nyolcvan százaléka így a külföldi utazókhoz volt köthető, akik elsősorban az Egyesült Királyságból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek.

Zalakaros

A legkelendőbb szállások a hotelek voltak, a fővárosban érkezők ötvenhat, a vidéken foglalók ötvenkilenc százaléka élvezte ennek a szállástípusnak a kényelmét. Az utazók több mint fele négycsillagos, minden negyedik turista pedig háromcsillagos hotelt választott.

A magas vendégforgalom mellett nőttek a szálláshelyek bevételei, és meghaladták a hat és félmilliárd forintot, ami tizennégy százalékkal magasabb, mint az egy héttel korábbi eredmény.

Nemrég az is kiderült, hogy honnan indulnak a legtöbben belföldi utazásra.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

szállás | hosszú hétvége | vendégéjszaka | vidéki | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram