Ennyivel kell többet fizetnünk most, ha belföldön vakációznánk

Januárban jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai az egy évvel korábbihoz képest.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett felmérést, amely szerint a Turizmus Konjunktúra Index (tki) januárban plusz három ponton állt, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői enyhén javulónak érzékelik a helyzetüket. Az index értéke jelentősen, kilenc ponttal nőtt az év első hónapjában, ez pedig az index mérésének kezdete óta a második legnagyobb növekedés. Ez most jelentősen, huszonyegy ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

 A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index (plusz nyolc pontra) , míg a vendéglátásban közepes mértékben (mínusz három pontra), az egyéb turisztikai szektorban pedig kis mértékben emelkedett (plusz öt pontra). A szálláshely-szolgáltatásban ezzel megközelítette a mindenkori legmagasabb értékét, míg a vendéglátásban a pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (nulla pontot), amely felett legutóbb még 2022. júniusban állt az index értéke.

A turisztikai cégek hatvanhárom százaléka a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra, a költségnövekedés átlagosan huszonkét százalékot tett ki.

A cégek ötvenhat százaléka nyilatkozott a szolgáltatási árainak növekedéséről az említett időszakra, az áremelkedés átlagosan tizenegy százalékot tett ki.

Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló januárban kissé nyílt.

A következő három hónapra az előző év azonos időszakához képest a szállásadók ötvenhárom százaléka növekedést, tizenöt százaléka pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában, a többiek nem számítanak változásra. A vendéglátásban működők közel harmada vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg huszonhét százalékuk visszaesést prognosztizál.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy hogyan érdemes repülőjegyet és szállást foglalnunk, ha a legjobb árakra pályázunk.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

szolgáltatók | turizmus | cégek | árak | turisztikai

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram