Utazunk még valaha úgy, mint a járvány előtt?

Valamivel több mint két éve, 2020. március 11-én nyilvánították hivatalosan is világjárvánnyá a koronavírust, ami az utazásokat, ezen belül a légi közlekedést is radikálisan visszavetette. De vajon hogyan fest a kép most, hogy egyre több helyen számolják fel a koronavírus miatti korlátozásokat?

Mint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) összesítéséből kiderül, 2020-ban az utasok száma hatvan százalékkal csökkent a 2019-es mennyiséghez képest, és március elejéig szintén alacsony volt. 2021-ben az utasok száma csak negyvenhét százaléka volt a 2019-esnek, a nemzetközi látogatók mennyisége pedig mindössze huszonhét százaléka volt a járvány előttinek.

A szervezet becslései szerint 2024-ig is eltarthat az iparág teljes talpraállása, de mint Willie Walsh, a szervezet főigazgatója mondta, az utasszám alakulására vonatkozó előrejelzés jó okot ad a bizakodásra. “Az emberek utazni akarnak. És amikor az utazási korlátozásokat feloldják, visszatérnek a repüléshez.”

A szövetség arra számít, hogy ebben az évben a légi utasok összlétszáma a 2019-es szint nyolcvanhárom százalékára emelkedhet, míg 2023-ban kilencvennégy százalékra ugrik, és

2024-re várható a teljes regenerálódás.

Walsh azonban hozzáteszi, hogy a világnak nem minden táján zajlik ugyanolyan ütemben a fellendülés. Az ázsiai és csendes-óceáni térség például a lemaradók között van, miután ott lassabban lazítanak a nemzetközi korlátozásokon, és

akár 2025-ig eltarthat, hogy ezekben a régiókban is visszaálljanak a járvány előtti állapotok.

A belföldi utazások szintén csak lassabb ütemű fellendülésre számíthatnak, mivel a nagy piacokon, köztük Kínában, Kanadában, Japánban és Ausztráliában továbbra is szigorú szabályokat alkalmaznak.

Ami az amerikai piacot illeti, a Bank of America légitársaság elemzője, Andrew Didora optimista ezen a téren. Ő is úgy véli, hogy utazókedvben nincs hiány. Mint írta, az utazásfoglalások száma ezen a héten csak szűk másfél százalékkel maradt el 2019-estől, ami az év eddigi legjobb eredményét jelenti. A belföldi árak ezen a héten kilencvenhárom százalékban helyreálltak, míg egy hónappal ezelőtt még csak nyolcvan százalékon voltak.

Az Egyesült Államok repülőterei a múlt héten a járványidőszak harmadik legforgalmasabb napját mérték, köszönhetően részben a tavaszi szünet kezdetének is. Március 9. és 13. között csaknem 10,6 millió ember fordult meg az amerikai repülőtereken, több mint amennyit egy hasonló négynapos hétvégén, a 2021-es hálaadáskor mértek (10,1 millió fő volt).

Jamie Baker, a JP Morgan elemzője szerint a légi utazásokra fordított napi összegek 2020. január 29. óta először múlták felül a 2019-es szinteket.

A légi közlekedésre ugyanakkor komoly hatással van a háború és az ehhez kapcsolódó légi szankciók is. Itt írtunk arról, hogy mindez hogyan érintette az európai repülőjegy-foglalásokat, itt pedig arról, hogy milyen változtatásokat és járattörléseket kellett bevezetniük az egyes légitársaságoknak.

(Források: euronews.com, travelpulse.com, képek: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

járvány | repülő | koronavírus | légiközlekedés | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom